Orbán Viktor: Ha nem oltatja be magát mindenki, jön az ötödik hullám

Orbán Viktor: Ha nem oltatja be magát mindenki, jön az ötödik hullám

A negyedik hullámban vagyunk „nyakig”, a járványhelyzet neheze ezután következik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar közrádióban pénteken reggel. Az egyetlen, ami megvéd, az oltás – szögezte le az interjúban.

POLITIKA 2021. NOVEMBER 19. 09:54

A miniszterelnök korábbi kijelentéseit megerősítve úgy fogalmazott: akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak, a védelmi intézkedések pedig nem védenek meg a vírustól, csak terjedést lassítják. Hozzátette: aki nincs beoltva, az másokra nézve is veszélyt jelent. A harmadik oltás utáni védettségi szint jóval magasabb, mint a második oltás utáni – hangsúlyozta a virológusokra hivatkozva, buzdítva a harmadik vakcina felvételére. Kijelentette: nem lehet elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát; van elegendő vakcina az országban, akár negyedik oltásra is.

Úgy fogalmazott, ha mindenki be lenne oltva, a negyedik hullám vagy nem lenne, vagy inkább „csak hullámocska lenne”. Örtödik hullám pedig csak akkor nem lesz, ha mindenki felveszi a vakcinát.

Politikai küzdelem a rezsicsökkentés ügyében

A magyarországi üzemanyagár-maximálásról szólva Orbán Viktor elmondta: azzal a magyarok 80 százaléka egyetért. Úgy fogalmazott, kiszámolták, mekkora összeg az, amit a piac szereplői kibírnak, és úgy látták, az a 480 forintos literenkénti ár, és „ott behúztuk a féket”.

A kormány politikai küzdelmet vív a baloldallal a rezsicsökkentés ügyében – hívta fel a figyelmet – ez egészült most ki a benzinár-kérdéssel. A baloldal mindig piaci rezsiárakat követelt, de „mi azt mondjuk, hogy a háztartások létfenntartásához tartozó körben ne legyenek piaci árak, hanem fix ár legyen” – mondta a miniszterelnök.