Orbán Viktor: Magyarország érdeke, hogy kimaradjon a háborúból

Orosz-ukrán háború, szankciók, és az azok által okozott gazdasági veszteségek, infláció, illetve a magyarországi ellenzék külföldi finanszírozása – ezekről a témákról beszélt péntek reggeli rádióinterjújában a magyar miniszterelnök.

POLITIKA 2023. JANUÁR 27. 09:36

Olaf Scholz, német kancellár Leopard 2 tankok szállítását engedélyezte, Ukrajna pedig ezt követően már vadászrepülőket is kért – ezzel a felvetéssel indította a műsorvezető péntek reggel azt az interjút, amit Orbán Viktorral készített. A magyar miniszterelnök erre úgy reagált, hogy a németek eleinte csak sisakokat voltak hajlandók küldeni, életek kioltására alkalmas eszközöket nem, mert úgy vélték, az a háborúba való beesodródást jelentené. Most a harckocsiknál tartunk – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Jól látszik, hogyha az ember nem veti meg a sarkát, belesodródik a konfliktusba.

– szögezte le a kormányfő, aki szerint ha tavaly baloldali kormányt választottak volna, akkor már Magyarország is benne lenne a háborúban.

Az emberek ugyanakkor világosan választottak háború és béke között, mondta Orbán Viktor, aki szerint éppen ezért a magyar érdek az, hogy az ország kimaradjon a háborúból, Magyarország pedig mindent meg fog tenni a béke érdekében, és nem fog belesodródni a háborúba.

A háborút lokalizálni kellene és nem nemzetköziesíteni

– közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora a nyomás a jelenlegi helyzetben a kormányon úgy fogalmazott: „ütnek, vernek, rúgnak, harapnak bennünket”, hozzátéve, hogy minden eszközt felhasználnak, hogy belekényszerítés Magyarországot a háborúba, a külföldről finanszírozott magyarországi baloldal pedig a háború pártján áll.

Nekünk Magyarország biztonsága az első

– szögezte le Orbán Viktor, aki kifejtette: az elemi emberi erkölcs is azt követeli, hogy legyen tűzszünet és béketárgyalások.

A magyar miniszterelnök beszélt a szankciók hatásairól is. Kifejtette: azok miatt a német gazdaság 175 milliárd eurónyi veszteséget szenved majd el 2023-ban. Ennek példájára a magyar veszteségeket is kiszámolták.

Ebben az évben Magyarország el fog veszíteni 3764 milliárd forintot. Ez az elmaradt növekedés, a hazai GDP 4,8 százaléka

– mondta a miniszterelnök, aki hozzátette: ott, ahol nem érint húsbavágó magyar érdeket, ott nem akadályozzák meg a szankciókat, az energia kérdésében viszont Magyarország vétózni fog.

Így tettünk az olaj esetében, így teszünk jelenleg a gáz tekintetében, és a nukleáris energia esetén is így fognak tenni

– mondta, kiemelve, hogy erős tárgyalási alapot jelent, hogy a szankciókról szóló konzultációt 1.4 millióan kitöltötték. A magyar álláspont világos: a magyar emberek azt akarják, hogy Brüsszelben is meghallják a hangjukat – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint Nyugat-Európában nincsen tere az emberek hangjának, mert a háborúellenes hangokat elnyomják, MAgyarországon ugyanakkor ez nem így van.

A magyarországi baloldal külföldi finanszírozásával kapcsolatos új titkosszolgálati jelentést Orbán Viktor úgy kommentálta: „a tanulság az, hogy nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van”, mondta. A magyar kormányfő szerint a baloldal rendszeresen azt az álláspontot képviseli, ami rossz Magyarország számára, és most kiderült, hogy ez azért van, mert ezért fizetik őket. Pénzért a megbízóik érdekeit képviselik.

Remélem, hogy a vizsgálatok végén az is kiderül majd, hogy kik adták a pénzt, a technika a Soros-hálózatra utal

– jegyezte meg. A miniszterelnök szerint az ilyen beavatkozások ellen akár jogszabályi változtatásokkal is védekezni kell.

Orbán Viktor az interjú végén beszélt az inflációról is, ami szerinte „közellenség”. Mint mondta, ma ez uralja a közgondolkodást s az egyetlen feladat, hogy az inflációt letörje a kormány. Ehhez a gyógyszert már be is adta a gazdaságnak a kabinet. A számítások szerint márciustól már csökkeni fog az a pénzromlás üteme, decemberben pedig újra egyjegyű lesz. Kijelentette továbbá azt is, hogy olyan szankciókat nem engednek át, ami növelné az inflációt.

POLITIKA

Címkék:

budapest, Hungary, interview, v4, viktor orban