Orbán Viktor: Magyarország és Európa számára sorskérdés, hogy Egyiptom meg tudja védeni a határait

Orbán Viktor: Magyarország és Európa számára sorskérdés, hogy Egyiptom meg tudja védeni a határait

Sorskérdés Magyarország és Európa számára, hogy Egyiptom meg tudja védeni a szárazföldi és a tengeri határait is, mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután az egyiptomi államfővel egyeztetett szerdán Budapesten.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 13. 13:55

A kormányfő az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtónyilatkozatában kiemelte:

„Berlin biztonsága nem a berlini külvárosoknál kezdődik. Párizs biztonsága nem a francia-német határnál kezdődik. Brüsszel biztonsága nem a brüsszeli külvárosoknál kezdődik, hanem a szerb-magyar határnál kezdődik, és egy tágabb összefüggésben ott kezdődik” Egyiptomnál, az ország szárazföldi és tengeri határainál.

„Csak a legnagyobb elismeréssel tudunk szólni arról, hogy 2016 óta migránsokat szállító hajó nem tudott kifutni egyiptomi területről, ami nagy hozzájárulás a mi és egész Európa biztonságához”, jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor megerősítette: Magyarország az Európai Unióban képviselni fogja, hogy gyors döntés szülessen a migráció visszatartásához szükséges egyiptomi erőfeszítéseket megtámogató határőrvezetői akciókról. Pénzügyi segítséget kell adni, illetve azokat a modern katonai határvédelmi eszközöket, amelyeket ma tiltólistán tart az unió, hozzáférhetővé kell tenni Egyiptom számára. Hangsúlyozta,

Egyiptom bizonyíték arra, hogy „ha van akarat, akkor mind a szárazföldi, mind a tengeri határok megvédhetők”, ez fontos és értékes tapasztalat Európa számára.

Hangsúlyozta, Magyarország és Egyiptom között nincsenek vitás ügyek, és mindketten keresik az együttműködés elmélyítésének lehetőségét. A magyar miniszterelnök megköszönte az egyiptomi államfőnek, hogy felajánlotta a magyar gazdaság szereplőinek a részvételt az egyiptomi gazdaság fejlesztésében.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor kifejtette: kedden V4-es formátumban találkoztak az egyiptomi elnökkel, most pedig a kétoldalú kapcsolatokra összpontosítottak, és több megállapodást is kötöttek. Az egyiptomi-magyar kapcsolatok bázisa az a nemzetközi méretekben is példátlan fejlődés, amelyet Egyiptom az elmúlt hét évben mutatott, mondta.

Emlékeztetett: 2011 után zűrzavaros térség volt Egyiptom és általában az arab tavasz által érintett térség. Ez nemcsak politikai zavarodottság volt, hanem dezorganizáció a gazdasági életben, mondta. Felidézte: 2015-ben találkozott először Abdel-Fattáh esz-Szíszivel, aki bemutatta a terveit, hogy miként fogják modern gazdasági nagyhatalommá tenni Egyiptomot. Ennek két nagy alapja volt: a szerencsés fekvése az országnak és a 100 milliós népesség, amely hatalmas erő, mutatott rá.

Orbán Viktor szerint „mi magyarok is dicsekedhetünk néhány dologgal”, és „mi is tudunk mutatni új dolgokat, fejlődést, teljes foglalkoztatást, sok mindent”, de ez egy tízmilliós országnak a dimenziójában megvalósuló fejlődés. Az a fejlődés pedig, amely Egyiptomban történt, egy százmilliós dimenzióban megvalósuló fejlődés, közölte. Hozzáfűzte: az a kép, amely korábban az arab tavasz idején „a mi fejünkben élt Egyiptomról”, teljesen átadta a helyét annak a meggyőződésnek, hogy Egyiptom fantasztikus partnere lehet Magyarországnak.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő gratulált a nagy fejlődéshez, és üdvözölte, hogy a magyar gazdaság is részt vehet a következő évtized nagy egyiptomi fejlesztéseiben. Megállapodtak, hogy kijelölnek személyes megbízottakat, akik javaslatokat tesznek, hogy mely területeken milyen projekteket valósítsanak meg. Néhány területet már most azonosítottak, ilyen a mezőgazdasági együttműködés, közölte. Kifejtette: Magyarország idén is több mint hétezer szarvasmarhát exportált. A magyar mezőgazdaságnak nagy reputációja van Egyiptomban, ezért az élőállattartásban, a gabonafélék termesztésében és a vetőmagtermesztésben is nagy közös projektekben gondolkodnak magyar-egyiptomi és V4-egyiptomi keretekben is, mondta a kormányfő.

Megjegyezte: Magyarország egyik legnagyobb ipari vállalkozása, hogy vasúti kocsikat szállít Egyiptomba, ez a munka folyik, és tervezik, hogy karbantartó és gyártórészlegeket is kitelepítenek majd.

Kitért arra: megállapodtak, hogy az Egyiptomból Magyarországra érkező diákok számát megemelik. Az idén magyar ösztöndíjra 700 egyiptomi fiatal jelentkezett, ezért úgy döntöttek, hogy már 115 ösztöndíjat ad Magyarország egyiptomi fiataloknak, közölte.

Arról is beszélt, hogy figyelni kell a kelet-mediterrán gázforrásokra is. Az elmúlt napokban nagy hullámokat vetett az a döntése Magyarországnak, hogy gázt ezentúl nem keleti, hanem déli irányból szállítanak Magyarországnak, de ez egyben nagy lehetőség, hogy a későbbi LNG-kapacitásait Egyiptomnak be tudják kapcsolni Magyarországon keresztül az európai gázellátásba, jelentette ki.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A közös sajtótájékoztatón Abdel-Fattáh esz-Szíszi tiszteletét fejezte ki Egyiptom folyamatos támogatásáért. Megköszönte a bizalmat és azt mondta, ennek segítségével Egyiptom le fogja gyűrni a 2011-2013-ban keletkezett nehézségeit.

Az egyiptomi államfő pozitívnak nevezte a kétoldalú tárgyalásokat. Közölte: megállapodtak abban, hogy lendületet adnak a mezőgazdasági együttműködésnek, valamint fokozzák a kooperációt a turisztika és az ipar különböző területein.

POLITIKA

Címkék:

Abdel Fattah el-Sisi, bilateral meeting, egypt, Hungary, viktor orban