Orbán Viktor: Magyarországon lesz először harmadik oltás

Orbán Viktor: Magyarországon lesz először harmadik oltás

A magyar kormány elsőként teszi lehetővé a harmadik oltás felvételét, jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közszolgálati Kossuth Rádiónak adott interjúban. A kormányfő beszélt a magyar gyermekvédelmi törvény kapcsán Magyarországnak megküldött brüsszeli levélről is, és kijelentette, hogy szégyenletesnek tartja az Európai Bizottság álláspontját.

POLITIKA 2021. JÚLIUS 16. 08:40

Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, de azt javasoljuk, a beadatásig teljen el a második vakcina felvételétől számított négy hónap, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közszolgálati Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök szerint a harmadik oltás szükségességéről megoszlanak a vélemények, péntek hajnalban még a WHO is egy bizonytalanságot sugalmazó közleményt adott ki erről. Olyan vélemény viszont nincs, amely szerint árt a harmadik oltás felvétele. A magyar kormány úgy gondolja, nem kell félni tőle, az emberek biztonságérzetét növeli, vagyis miért zárnánk el az emberektől ezt a lehetőséget, fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte: bőségesen van elég vakcina az országban.

Az általános átoltottsági helyzet szerint Magyarország még mindig az egyik legbiztonságosabb ország Európában, jelentette ki Orbán Viktor.

Az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás, tette hozzá. Mint mondta, nem hívei a kényszerítésnek, de ezt a döntést meg kellett hozniuk, tehát az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát Covid ellen.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a 65 év felettiek körében 85 százalékos az átoltottság, tehát van 15 százaléknyi idős ember, aki még nem védett, így ők veszélyben vannak, mivel

a delta variáns agresszív, durva, és megtalálja azt a személyt, aki nincs beoltva.

Tehát az, aki nem vette fel az oltást, nagyobb veszélyben van, mint a járvány alatt bármikor, mutatott rá. A kormány ezért úgy döntött, hogy személyesen fel kell keresni ezeket az embereket, szeretnének adni egy esélyt, hogy ne kockáztassák az életüket.

Arról is szólt, hogy a 16-18 éveseknek a 45 a százalékát oltották már be, a 12-15 év közöttieket is oltani kezdték, sőt az a terv, hogy az iskolakezdés előtti első két napon minden 12 éven felüli gyerek megkaphatja az oltást az iskolákban, amennyiben a szülei ezt megengedik.

Szerinte nem lehet elkerülni a következő hullámot, amennyiben az megérkezik Európába, az csak a kérdés, hogy hány oltatlant fog találni a negyedik hullám.

 

Szégyenletes az Európai Bizottság álláspontja

„Nem a szög lóg ki, hanem a lóláb, sőt egy egész ló”, fogalmazott Brüsszel levele kapcsán a magyar miniszterelnök.

„Szégyenletesnek tartom a bizottság álláspontját”, jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint teljesen egyértelmű, hogy ennek a „kérésnek” az a célja, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjék a gyermekek közé. Leszögezte, a gyermekek nevelése a szülő feladata, az iskolában természetesen lehet szexuális felvilágosítás, ezeket pedig olyan emberek tarthatják, akiket az iskolaigazgató és a pedagógus alkalmasnak tart, és a szülő is beleegyezik.

„Nem is tudjuk igazán, mekkora lobbitevékenység zajlik hazánk ellen”, fogalmazott Orbán Viktor.

„A magyarok számára most kinyílik egy ablak, ahonnan rálátnak Európára” folytatta. A magyar kormányfő azt mondta, gyűjti az információkat arról, hogy mi történik Nyugat-Európában, mi folyik a német és a holland iskolákban szexuális felvilágosítás címén, ő maga is meglepődött, ezeket tapasztalva.

Nemváltó műtéteket hajtanak végre Nyugat-Európában úgy, hogy ezzel a fiatalok szülei nem értenek egyet, Magyarországon ilyen jogi környezet, amiben ez lehetséges, nem állhat elő, jelentette ki Orbán Viktor.

Mint mondta, a mostani vita nyelvezete és kerete jogi természetű, a lényege pedig politikai, Brüsszel Magyarországra akarja kényszeríteni az akaratát. „Itt a gyerekeink szabadságáról van szó”, tette hozzá.

„Nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskoláinkban”, mondta hozzátéve, hogy „amelyik szülő azt akarja, hogy szivárványos aktivisták világosítsák fel a gyermekét, az majd megszervezi”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bármilyen jogvita összekötése a pénzügyi kifizetésekkel, teljesen elfogadhatatlan.

A helyreállítási alap jár nekünk, és meg fogjuk kapni ezt a pénzt, jelentette ki a kormányfő, és kiemelte, hogy azokat a programokat amiket meg akarnak valósítani, azokat elindítják, akkor is ha nem érkezik meg Brüsszelből a pénz.

POLITIKA

Címkék:

child protect law, coronavirus, European Union, Hungary, vaccine, viktor orban