Orbán Viktor: Tűzszünetre, béketárgyalásra van szükség

Orbán Viktor: Tűzszünetre, béketárgyalásra van szükség

Tűzszünetre, béketárgyalásra van szükség az ukrajnai háborúban – hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közmédiának nyilatkozva pénteken.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 18. 08:44

A szankciós politika egy lépés a háború felé – fogalmazott Orbán Viktor, aki kiemelte: a szankció gazdasági természetű intézkedés, de ha ennek révén beavatkozik valaki egy konfliktusba, állást is foglal, “lépést is tesz az egyik harcoló fél irányába, azaz a háború irányába”.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: ha Európa a háború részeseként tekint önmagára, akkor egyre mélyebben vonódik be a konfliktusba, ezzel pedig erősödik a minket fenyegető veszély.

Jól látszik, hogy lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba; még nem lőnek ránk, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk – fogalmazott a kormányfő, nagyon veszélyesnek nevezve azt, “amit Európa művel”.

Kiemelte: Magyarország a béke nyelvén beszél, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat.

Magyarország sose támogatta a szankciós politikát, és ezután sem fogja, tette hozzá a magyar kormányfő.

Kiemelte: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden lépésnél vétózik, “néha el kell engednünk egy-egy dolgot”. Ahhoz viszont “ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen más, a magyar érdekeknek megfelelő kivételes szabályt azért kiharcoljunk”.

Ezért a szankciók “legpusztítóbb következményei alól Magyarország eddig mindig kihúzta magát” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, folytatni kell ezt a politikát.

A cél az, hogy kimaradjunk az európai recessziós tendenciából

– emelte ki.

Az a célunk a következő évre, hogy megőrizzük a teljes foglalkoztatottságot, tehát mindenkinek legyen munkája, legyen az Európai Unió átlagát meghaladó növekedés, vagyis mi ne essünk recesszióba, és a legfontosabb nemzetstratégiai céljainkat se adjuk fel: nemzetegyesítés, családok támogatása – fogalmazott a kormányfő.

Jelezte, utóbbiakról “majd decemberben lesz értelme beszélni”. Kijelentette, “sosem adunk föl fontos nemzetstratégiai célokat”, ezért indított a kormány gyármentő programot, támogatja a kis- és középvállalkozásokat, rendelt el ár- és kamatstopot, segíti a vendéglátóhelyeket és a szállásadókat.

Folyamatosan jönnek a javaslatok, hogyan próbáljuk elviselhetővé tenni a helyzetet a vállalkozások és a magyar emberek számára is – mondta az interjúban Orbán Viktor.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, inflation, ukraine, viktor orban, war