Orbán Viktor: Vonják vissza Brüsszelben a szankciókat!

Kihelyezett frakcióülést tartott a két magyar kormányzópárt, a Fidesz és a KDNP. Az ülésen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke többek között arról beszélt, hogy a szankciós intézkedéseket el kell vetni, de szóba kerültek a kormánypártok előtt álló feladatok is.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 21. 21:41

A Magyar Nemzet című napilap információi szerint Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy Ukrajna és Oroszország háborúja már nem lokális, a szankciók változtatták globális gazdasági háborúvá. Véleménye szerint ma már mindenki számára világos, hogy egy elhúzódó háborúra kell számítani. arra kell készülni, hogy ez a háború folytatódni fog még jövőre is.

A miniszterelnök szerint éppen ezért minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, ezért hoztak létre honvédelmi alapot. A katonákat visszavonták a határok védelméről (helyettük határvadászokat képeztek ki), így a hivatásos katonák az ország védelmére készülhetnek.

Orbán Viktor értékelése szerint a háború aggasztja az embereket, követik az eseményeit, de ami közvetlenül érinti a családokat, az jelenleg az infláció. Mint mondta,

a választások előtt azt gondolták, hogy tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is, azonban 2022 januárjában Brüsszelben elfogadták a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciókat is, majd rögtön az asztalra került a földgázvásárlási szankció is, ezért 2022 júniusától kezdve a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb hónap alatt megháromszorozódott.

Orbán Viktor szerint ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének és az infláció is. A szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót.

A pártelnök felidézte, hogy amikor ezeket a szankciókat nyár elején Brüsszelben Európára erőltették, akkor az uniós bürokraták nem ezt ígérték. Azt ígérték, hogy ezek a szankciók Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Azóta kiderült, a bevezetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak.

A szankciók felülvizsgálatára információink szerint novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, ezért arra szólította fel a frakció tagjait, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja.

A miniszterelnök helyzetértékelése szerint a szankciókat a brüsszeli bürokraták erőltetik Európára, a szankciók okozzák a gazdasági problémákat, az energiaválságot és az inflációt. A szankciókat pedig a magyar baloldal támogatja.

Az ellenzék kapcsán arról is szót ejtett, hogy – ahogyan arra már a választási kampányban is felhívták a figyelmet – a Gyurcsány-korszak és annak a képviselői akarnak visszatérni, akik egyszer már tönkretették Magyarországot.

Azzal, hogy megalakult a Gyurcsány–Dobrev-árnyékkormány – folytatta a miniszterelnök –, a brüsszeli bürokraták és a Soros-NGO-k ezt az árnyékkormányt szeretnék hatalomra juttatni. Véleménye szerint ez onnan is világos, hogy ők fizetik őket. Ezt tették a választási kampányban és ezt teszik most is

– emelte ki a pártelnök, aki ezután a Fidesz–KDNP jövőbeni feladatát is meghatározta: biztosítani kell az energiaellátást, védeni kell a családokat és a munkahelyeket. A családokat a rezsicsökkentett ár, tűzifaprogram és barnaszénprogram védi, míg a vállalkozásokat három dologgal fogják segíteni: egy több mint kétszázmilliárdos programmal az energiaintenzív kis- és középvállalkozások segítésére, termelő vállalatokat támogatnak az energiaköltségük részbeni átvállalásával és energiamegtakarítást eredményező beruházások támogatásával, lesz gyármentő programjuk, és a szolgáltató szektor számára lesz új munkahelyvédelmi akcióterv is – mondta.

A Magyar Nemzet értesülései szerint beszéde végén a miniszterelnök leszögezte: Magyarország energiaellátása biztosított. Lesz elegendő földgáz, van villamosenergia és van kőolaj is. A szankciók súlyos károkat okoznak az országnak, de kemény munkával van esély arra, hogy ebből a válságból Magyarország úgy jöjjön ki, mint az az ország, amelyik a kanyarban előzni tud!

POLITIKA

Címkék:

fidesz, Hungary, kdnp, summit, viktor orban