Oroszország háromszázezer tartalékost hív be

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggeli, részleges mozgósításra vonatkozó bejelentését követően a védelmi miniszter, Szergej Sojgu beszélt a részletekről és a hadművelet jelenlegi állásáról, előrehaladásáról.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 21. 09:04

Sojgu bejelentette: az orosz hadsereg „nem annyira Ukrajnával, inkább a kollektív Nyugattal” harcol, amely „hatalmas tételben szállít fegyvereket Ukrajnának. Mintegy 70 katonai és több mint 200 civil műhold, a teljes NATO-csoportosulás dolgozik Ukrajna érdekében, miközben Kijev a nyugati fegyvereket egyre gyakrabban használja a civilek ellen.”

Az orosz védelmi miniszter szerint Ukrajna elvesztette hadseregének felét: 61 ezer 207 halottról, 49 ezer 368 sebesültről számolt be. Az orosz áldozatok számát 5937-re tette; a harctéri sebesültek 90 százaléka az információi szerint újra bevethető.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által szerda reggel bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatban Sojgu azt mondta: az elsősorban azokra vonatkozik, akik már szolgáltak a hadseregben, vagy rendelkeznek katonai szakképzettséggel, harci tapasztalattal. Kijelentette, hogy a mozgósítás nem érinti sem a sorkatonaságot, sem a diákokat.

Oroszországban hatalmas mozgósítási erőforrás áll rendelkezésre, mintegy 25 millió ember – alig több, mint 1 százalékuk tartozik a jelenlegi, részleges mozgósítás alá, úgy 300 ezer ember.