Össztűz alatt a háborút kiáltó német külügyminiszter

Össztűz alatt a háborút kiáltó német külügyminiszter

Németország zöldpárti külügyminisztere nem kertelt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén Strasbourgban és kijelentette hogy Németország háborúban áll Oroszországgal. A felháborodott emberek ezután nem kímélték a tárcavezetőt és a közösségi médiát ellepték a tiltakozó bejegyzések és videóüzenetek.

POLITIKA 2023. JANUÁR 29. 09:42

Köztudott tény, hogy a külügyminiszterek az országuk vezető diplomatái. A „diplomatikus” kifejezést pedig általában egy olyan nyelv leírására használják, amely különösen kiegyensúlyozott és óvatos. Ez azonban közel sem mondható el arról a mondatról, amely Annalena Baerbock német külügyminiszter szájából hangzott el az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén Strasbourgban néhány napja.

A zöldpárti miniszter azt mondta: „Oroszország ellen vívunk háborút és nem egymás ellen”.

Nem is kellett sokat várni arra, hogy egy nagyobb diplomáciai botrány robbanjon ki Baerbock meggondolatlan kijelentéséből. Azon túl, hogy Oroszország felszólította Németországot, hogy tisztázza az álláspontját és a szerepét az ukrajnai háború kapcsán, az németek valóságos össztűz alá vették a tárcavezetőt. Az embereket rendkívül felháborította az, hogy Annalena Baerbock lényegében egymaga úgy döntött, hogy Németország háborúzik Oroszországgal.

„Elárultál minket, az esküdet és az utolsó bizalmunkat is, ami még volt”

– írta az egyik felhasználó a Twitteren, amihez egy gúnyos képet is csatolt, amelyen Zelenszkij ukrán elnök a világot belekényszeríti a harmadik világháborúba, mondván hogy „ha nem harcolsz velünk, Putyinista vagy”

Hogy mennyire alkalmatlan Baerbock a tisztségére, jól mutatja hogy kijelentéseit utólag a saját sajtóirodájában dolgozó munkatársaknak kellett kozmetikázniuk, hogy valamelyest tompítsák a főnökük okozta diplomáciai katasztrófát. Az ilyen kétségbeesett lépés azonban legtöbbször a visszájára fordul, hiszen így még tovább marad fenn, a külügyi tárca minisztere a világ nyilvánossága előtt butaságokat beszél.

„Aki háborút akar Oroszországgal és ezáltal több millió halálos áldozatot, az egy sz*r. Ez a nő ostoba, háborús uszító és megveti az emberiséget. Miért járkálhat még mindig szabadon Németországban?”

– írta egy másik felhasználó a Twitteren.

Marcel Luthe – aki korábban a berlini liberális párt tagja volt – valójában jogi útra terelte az ügyet és már büntetőfeljelentést tett.

Van, olyan is aki azt írta, hogy Baerbock kijelentése „felfoghatatlan és veszélyes, amely teljesen helytelen és szükségtelen is. Vagy meggondolatlan, vagy az a célja, hogy tovább súlyosbítson bármilyen konfliktust. ezért távoznia kell hivatalából” – jegyezte meg egy Twitter-felhasználó, aki egyébként Sahra Wagenknecht baloldali politikus bejegyzésére reagált, miszerint „a külügyminiszternek a legfőbb diplomatának kellene lennie, és nem úgy viselkednie, mint egy elefánt a porcelánboltban, és nem taposhatja el országunk hírnevét”.

A külügyminiszter lemondását követeli az Alternatíva Németországért (AfD) ellenzéki, jobboldali párt is. Tino Chrupalla, az AfD parlamenti frakciójának vezetője szerint

„a szövetségi külügyminiszter szakmaiatlan és pimasz viselkedésével Németország létét veszélyezteti. Felszólítom a szövetségi kancellárt, hogy érvényesítse utasítási jogkörét, és gyorsan és egyértelműen közölje Oroszország kormányával, hogy Németország nem áll háborúban Oroszországgal. Továbbá El kell bocsátania Baerbock külügyminisztert.”

@tino.chrupalla.afd ♬ Originalton – Tino Chrupalla

A TikTok nevű közösségi platformon is futótűzként terjednek a felháborodott üzenetek. Egy német férfi arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek – akit felháborított Baerbock viselkedése – egy videóüzenetben kellene kiállnia amellett, hogy Németország nem áll háborúban Oroszországgal.

„Nem vagyunk Oroszország ellen. Nem akarjuk a kib*szott rakétákat, hogy itt repkedjenek nálunk! Mindannyiunknak van családja, mindannyiunknak csak egy élete van és nem tehetjük kockára az életünket, csak mert néhány pszichopata odafent olyan döntéseket hoznak, amelyek mi nem akarunk. Ők csak a saját érdekeik szerint cselekszenek, nem ma mi érdekeinkért. Ezért gondolom, hogy mindannyiunknak egy videót kellene készítenünk és kimondanunk, hogy egyáltalán nem támogatják ezt a kormányt, hogy a kormány ellen vagyunk, mert ez a kormány csak sz*rt zúdít ránk és mindannyiunkat veszélybe sodor. Ez egy veszélyes játék!”

– mondta a férfi a videóban. Egy másik ilyen üzenetben a felvétel készítője azt kérdezte, hogy

„Baerbock asszony, ki az a mi? Miért vezethet egy inkompetens politikus egy háborúba Oroszországgal. Baerbock asszony, azt szeretné, hogy a német városok is így nézzenek ki?”

– tette fel a kérdést a férfi, miközben egy szétbombázott romos épülettömbről készült fotót mutatott.

@mr.vibes.official Die haben da wohl richtig Lust auf Krieg …. #deutschland #russland #mrvibes ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound

Egy másik videóban a szerző azt üzente a miniszternek, hogy nem Németország, csak a tárcavezető háborúzik. „Mi nem akarunk háborút, ne beszéljen a mi nevünkben!” szólította fel Baerbock minisztert.

@tommy2712schunke.0 wir möchten keinen Krieg Frau Baerbock hör auf damit sie die NATO nicht damit rein #fy #fyp #fypシ #fypage #foryou #foryoupage #viral #videoviral #viralvideo #keinkrieg🕊 #🕊️🤜🤛🕊️ ♬ Der traurige Engel – Anne Terzibaschitsch

De a következő videóban szereplő férfi is indulatosan reagált a zöldpárti külügyminiszter „hadüzenetére”.

@powermeinung1♬ Originalton – Powermeinung

Baerbock egyébként legutóbb akkor mérgesítette fel ennyire azokat az embereket, akiknek köszönheti a munkáját, amikor nyilvánosan kijelentette hogy őt ugyan nem érdekli a német szavazók véleménye, ígéretet tett Ukrajnának és Ukrajnának akar teljesíteni. A Zöldek által delegált szövetségi miniszter egy időre elfelejthette, hogy a németek emelték az ország diplomáciájának élére, nem az ukránok. Ezek után még az sem lenne meglepő, ha Annalena Baerbock legközelebb Ukrajnában indulna egy választáson – a jelek szerint Németországban ezt egyre többen támogatnák.

POLITIKA

Címkék:

foreign affairs, germany, russia, war