Reagált a magyar kormány Zelenszkijék új, kisebbségekről szóló törvényére

„Sajnálatos, hogy Ukrajna tovább szűkíti a területén élő nemzeti kisebbségek jogait” – írta Potápi Árpád János államtitkár.

POLITIKA 2022. DECEMBER 31. 15:59

„Sajnálatos, hogy Ukrajna elnöke aláírta az ukrán parlament által megszavazott »A nemzeti kisebbségekről (közösségekről)« szóló új törvényt, tovább szűkítve ezzel a területén élő nemzeti közösségek, köztük a magyarság jogait” – közölte Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közleményében.

Az államtitkár kiemelte:

szomorúnak tartjuk, hogy háború idején, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segédakcióját hajtja végre az ukrajnai menekültek megsegítésére, Ukrajnában tovább korlátozzák a nemzeti kisebbségek jogait.

Felidézte: Az Európai Bizottság 2022. június 17-én kelt, Ukrajna tagjelölt státusának megadásáról szóló véleményében hét pontban fogalmazta meg ajánlásait Ukrajna irányába, amely közül az egyik, hogy a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően Ukrajna fogadjon el azonnali és hatékony végrehajtási mechanizmusokat a kisebbségi jogok biztosítására. Hozzátette: sajnálatos, hogy az ukrán törvényhozás nem vette figyelembe az Európai Bizottság ajánlásait és nem folytatott érdemi párbeszédet a nemzeti kisebbségekkel.

Az államtitkár kiemelte:

az új törvény számos visszalépést tartalmaz az 1992-es nemzeti kisebbségi törvényhez képest is.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: Magyarország megérti és támogatja Ukrajna európai uniós integrációs erőfeszítéseit, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az integrációs folyamat során elfogadott törvényeknek az európai értékeken és nemzetközi normákon kell alapulniuk. Hozzátette: „Bízunk abban, hogy az új »nemzeti kisebbségekről (közösségekről)« szóló törvény hatálybalépéséig Ukrajna a területén élő nemzeti kisebbségek és a Velencei Bizottság ajánlásai alapján tovább dolgozik az elfogadott törvény szövegén, és egy olyan jogszabályt alkot, amely kétséget kizáróan demonstrálja elkötelezettségét az Európai Unió és a nemzeti kisebbségi jogok biztosítása mellett.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken írta alá az új kisebbségvédelmi törvényt, melynek elfogadása az egyik feltétele az Ukrajna európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének.

POLITIKA

Címkék:

law, national minorities, ukraine, volodimir zelensky