Reagált az izraeli külügy a budapesti amerikai nagykövet széder-estjére

Finoman szólva sem örült neki Gilad Zwick izraeli újságíró, hogy a magyarországi Jobbik nevű párt elnöke meghívottként közösen ünnepelhette a széder-estét a zsidó származású David Pressman budapesti amerikai nagykövettel. Előkerültek a jobbikos politikus Izrael-ellenes és holokauszt-relativizáló kijelentései, reagált az izraeli külügy is – írja a Mandiner.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 14. 20:11

Felháborodott tweet-sorozatban kelt ki a Channel 14 újságírója a budapesti széder-esten történtek miatt. David Pressman budapesti amerikai nagykövet széder-estjére ugyanis meghívta azt a Gyöngyösi Mártont, a Jobbik nevű párt elnökét, aki korábban többek között azzal okozott botrányt, hogy zsidók listázásáról beszélt a magyar Országgyűlésben.

A Channel 14 újságírója az ügy kapcsán úgy fogalmazott:

„Ó szégyen, ó szégyen: egy antiszemita (mások nácinak is mondanák) a széder-asztalnál – a Biden-adminisztráció pártfogása alatt!”

Zwick emlékeztetett: az amerikai nagykövet, az egyébként zsidó származású David Pressman vendégül látta Gyöngyösi Mártont, a „szélsőjobboldali Jobbik párt elnökét széder-este. 2012-ben Gyöngyösi arra szólított fel, készülni kell a »zsidók listázására«, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek”.

David Pressman nagykövet egyébként azzal védekezett az ügy kapcsán, hogy Gyöngyösit éppen azért hívta meg asztalához, mert korábban vállalhatatlan nézeteket vallott.

Az újságíró holokausztrelativizálással is megvádolta a politikust,

emlékeztetve, a zsidó nemzeti tragédia 400 ezer magyarországi halottjára utalva Gyöngyösi korábban azt mondta, „fantasztikus üzlet lett játszani a számokkal”, amikor pedig a MÁV-val kapcsolatban kárpótlási per indult a deportálások elvégzése miatt, a jobbikos honatya azt üzente a holokauszt túlélőinek: „pénz után kutatnak, a tűzzel játszva”.

Zwick emlékeztetett arra is, Gyöngyösi a náci Németországhoz hasonlította Izraelt, továbbá arra, hogy Kulcsár Gergely szintén jobbikos politikus leköpte a pesti Duna parton lévő holokauszt emlékművet. De kitért arra is, hogy ez a párt most a jelenlegi, Orbán Viktor vezette magyar kormány ellenében egyesült ellenzék része.

„Biden és a baloldal elítéli Orbán nacionalizmusát – olyannyira, hogy hajlandóak összefogni nyomorult antiszemitákkal is” – fogalmazott.

Nem elégedett azonban meg ennyivel az újságíró, hanem megkereste az izraeli külügyet is, hogy megtudja, mit gondol a diplomáciai testület a történtekről. Szűkszavú, de üzenettel is felérő választ kapott, amit szintén kitweetelt.

Mint írta, „azután az este után, amikor az antiszemita vezért és holokauszttagadót vendégül látta Biden nagykövete Budapesten, a külügyminisztérium éles tüskét szúrt a Fehér Házba:

»Izrael állam folyamatosan elítéli és kerül minden érintkezést a szélsőséges-szélsőjobboldali Jobbik nevű párttal és tagjaival az antiszemita és Izrael-ellenes álláspontjuk miatt«.

POLITIKA

Címkék:

antisemitims, david pressman, Hungary, israel, usa