Rendőrök lepték el a varsói orosz nagykövetség épületét

Oroszország szerint a lengyel hatóságok megsértették a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó bécsi egyezményt, amikor lefoglalták az épületet.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 29. 15:59

Rendőri kísérettel érkeztek szombat reggel Varsó önkormányzatának munkatársai a lengyel fővárosban működő orosz nagykövetség iskolaépületéhez, amelyet helyi idő szerint szombaton délután négy óráig (magyar idő szerint hat óráig) ki kell ürítenie a diplomáciai személyzetnek, írja a Magyar Nemzet.

A lengyel sajtó közlése szerint korábban a lengyel külügyminisztérium hírt adott arról, hogy megkereste az illetékes hatóságokat két ingatlannal kapcsolatban, amelyek a tárca szerint illegálisan vannak Oroszország tulajdonában és nem diplomáciai munkára használják. Az Informer lengyel portál azt írta, ezek egyike a nagykövetség iskolája volt, a másik épület pedig egy, az orosz diplomatáknak otthont adó épület volt.

Varsó döntését határozottan elutasítja Moszkva, Szergej Andrejev orosz nagykövet a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozott az ügyben. A diplomata elmondta, nem tudja megjósolni, milyen válaszlépéssel készülhet a Kreml, azt azonban hangsúlyozta, az iskolaépület lefoglalása illegális cselekedetnek minősül. Hozzátette: a diákok oktatása a diplomáciai képviselet egy másik épületében fog folytatódni, a kiírt vizsgákat is le fogják tudni tenni a tanulók.

Andrejev úgy fogalmazott:

“A minősítés egyértelmű – ez egy törvénytelen cselekedet, a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó bécsi egyezmény megsértése.”

POLITIKA

Címkék:

poland, russia