Sokatmondó találkozó a magyar dollárbaloldalon Soros György fiával

A dollárbaloldal intézője, Korányi Dávid néhány nappal az Action for Democracy első magyarországi átutalása előtt egy helyen tartózkodott Alex Sorossal, a milliárdos spekuláns, Soros György fiával.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 1. 09:41

A napokban arról írt az Magyar Szocialista Párt egykori kommunikációs igazgatója, Kerényi György új munkahelye, az amerikaiak által finanszírozott Szabad Európa Rádió honlapján, hogy a magyarországi dollároldalhoz a külföldi pénzek nagy része Soros György milliárdostól jöhetett, méghozzá Bajnai Gordon volt kormányfő közreműködésével. Kerényi konkrétan így fogalmazott:

“A Bajnai Gordon által leszervezett pénz valós forrását továbbra sem árulja el senki (bár a neve a támogatásról szóló megbeszéléseken sem került elő, de mindenki tényként kezeli, hogy nagyrészt a Bajnaival jó kapcsolatban lévő Soros Györgytől érkezett), a pártok versengésében felhasznált támogatás egy civil szervezethez jött”

írja a Magyar Nemzet című napilap. A Nemzeti Információs Központ múlt héten közzétett beszámolója szerint ugyanakkor „megerősítést nyert, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is”. Mint köztudott, hozzávetőleg négymilliárd forint érkezett a magyar ellenzékhez egy Svájcban bejegyzett alapítványon és a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy nevű amerikai szervezeten keresztül.

Ezen a ponton vált érdekessé egy olyan dokumentum, amely a Magyar Nemzet birtokába jutott és amely a dollárbaloldal intézője, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester volt tanácsadója, Korányi Dávid hivatalos külföldi látogatásait tartalmazza a 2019–2022-es időszakból.

Ezek tehát azok az utak, amelyeket Korányi a fővárosi adófizetők kasszájából finanszírozott. Összesen nyolc ilyen szerepel a táblázatban, de ezek közül egy érdekes most szempontunkból, egy 239 793 forintos, háromnapos müncheni látogatás.

2022. február 18. és 2022. február 20. között került ugyanis sor egy biztonságpolitikai konferencián történt Korányi-látogatásra Münchenben. A konferencián Karácsony Gergely főpolgármester is ott volt, közösségi oldalán akkoriban így számolt be az eseményről: „A hétvégén a világ legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai fórumán, a Munich Security Conference-n vettem részt”. Karácsony egy panelben szerepelt az isztambuli és a varsói polgármesterekkel, a videófelvételek tanúsága szerint Korányi tolmácsolt neki – a főpolgármester ugyanis nem beszél angolul.

A világ számos választott vezetője között egy befolyásos, nem megválasztott személy ugyanekkor, ugyanott számos politikussal készített közös képet: Alexander Soros. A milliárdos tőzsdespekuláns fia idén is a konferencia úgynevezett tanácsadó csapatának a tagja volt.

Bár Alex Soros éppen Karácsony Gergellyel és Korányival nem készített nyilvános fotót, mégis nehezen elképzelhető, hogy Korányi háromnapos müncheni tartózkodása alatt elkerülték volna egymást.

Érdemes a dátumokra is kitérni: Korányi 2022. február 18–20. között tartózkodott Münchenben, ahol azokban a napokban konferenciázott a Soros-hálózat trónörököse is. Majd néhány nappal később, 2022. február 24-én meg is történt az első utalás a Korányi-féle Action for Democracy részéről Magyarországra.

Emlékezetes: az erről beszámoló múlt heti második nemzetbiztonsági részjelentés megállapította, hogy az alapítványt „eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre”. A jelentés a milliárdos mikroadományok baloldali legendáját is cáfolta, mivel Korányiék mai árfolyamon legalább közel kilencmillió forintos adományokkal is számoltak.

Alex Soros egy másik szálon mindenképpen kapcsolható a Korányi-féle Action for Democracyhez. Ugyanis még a Twitter-oldalán is megosztotta a dollárbaloldal botránya mögött álló szervezet egyik reklámját. Mint ismert, ezt a felhívást a New York-i Times Square-en is kivetítették, ráadásul a Twitterre maga Alexander Soros is kiírta az akció mottóját: „Segíts a magyaroknak választani.” Mindemellett pedig Kati Marton, a pénzgyűjtés egyik szervezője Soros Györggyel és fiával vállaltan szoros kapcsolatot ápol, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít.

A Magyar Nemzet szerint ennek fényében érdemes tehát azt a leleplezést értelmeznünk, hogy az MSZP egykori kommunikációs igazgatója szerint a dollárbaloldalhoz a külföldi pénzek nagy része Soros György milliárdostól jöhetett, méghozzá Bajnai Gordon volt kormányfő – Korányi korábbi főnöke és Karácsony Gergely támogatója – közreműködésével.

POLITIKA

Címkék:

george soros, Hungary, leftist, money