Szégyen! – Ezt gondolják a városiak arról, hogy Amerikából kapott pénzzel kampányol a polgármester

Időközi önkormányzati választást tartanak a magyarországi Jászberényben január 15-én. Márki-Zay Péter a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje egy tévéműsorban jelentette be, hogy amerikai pénzekből is támogatják a jelenleg hivatalban lévő jobbikos polgármestert, Budai Lórántot. Vannak azonban, akik nem kérnek a guruló dollárokból.

POLITIKA 2023. JANUÁR 12. 17:48

„Szégyen!

Kapják a pénzt, semmit nem csinálnak! Majd mi eldöntjük, ki vezesse a várost!”

– így reagáltak a jászberényiek a MediaWorks Hírcentrumának arra, hogy amerikai pénzzel is segíti a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje a jelenlegi polgármester kampányát.

Márki-Zay Péter még múlt kedden tett közzé egy bejegyzést a közösségi oldalán, amelyben a jászberényi időközi önkormányzati választás kampányának támogatására kért pénzt. Azzal fordult a híveihez, hogy a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjeit segítsék akár aktivista munkával, akár anyagi támogatással. A posztban saját mozgalmának bankszámlaszámát adta meg, oda lehet utalni a pénzeket. Akkor a politikus elmondta, semmi kivetnivalót nem látna abban, ha megint külföldről érkező támogatások landolnának a mozgalom számláján. Egy nappal később az ATV Egyenes beszéd című műsorában pedig el is mondta, hogy a már befolyt amerikai pénzekből is támogatják a kampányt.

Amint nemrégiben kiderült, a 2022-es országgyűlési választásokra a magyarországi baloldalt, pontosabban annak háttérszervezeteit egy amerikai nemkormányzati szervezet látta el nem kevesebb, mint hárommilliárd forintnyi (több mint 7,5 millió euró) dotációval.

A magyar pártfinanszírozási törvény nyílt megkerülésével végrehajtott fedett akció közvetlen célja minden bizonnyal az volt, hogy a 2022. áprilisi választásokra feltőkésítse a magyarországi baloldal mögöttes, jórészt a volt szocialista kormányfőhöz, Bajnai Gordonhoz kötődő háttérstruktúráit, fele-fele arányban direkten, illetve az előválasztáson győztes jelölt civilnek álcázott szervezetén keresztül.

POLITIKA

Címkék:

election, Hungary, left