Szijjártó Péter: A lengyel határőrök egész Európát védik

Szijjártó Péter: A lengyel határőrök egész Európát védik

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Magyarország szolidaritásáról biztosította lengyel kollégáját, Zbigniew Raut, köszönetet mondott neki, amiért a lengyel határőrök és rendőrök megvédik Lengyelországot, ezáltal az EU és a schengeni zóna külső határát.

POLITIKA 2021. NOVEMBER 11. 10:04

Szijjártó Péter, aki jelenleg a Türk Nyelvű Államok Tanácsának csúcstalálkozóján vesz részt Isztambulban, közösségi oldalán úgy fogalmazott: Lengyelország továbbra is komoly illegális migrációs nyomás alatt áll. „Szegény lengyel barátaink most közvetlenül is átélik azt, ami a mi esetünkben gyakorlatilag hat éve folyamatos jelenség, vagyis illegális migránsok fittyet hánynak szabályainkra, törvényeinkre, a szuverenitásunkra és tömegével akarják megsérteni országaink határait” – írta. KIjelentette: a határsértés bűncselekmény, az arra való felszólítás is az, az embercsempészetről már nem is beszélve.

„Magyarország teljes szolidaritásáról biztosítottam lengyel kollégámat, megköszöntem neki azt, hogy a lengyel határőrök és rendőrök megvédik Lengyelországot, ezáltal az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát” – olvasható a miniszter posztjában. Kiemelte azt is, hogy a lengyel határőrök „ezekben az órákban és napokban nemcsak Lengyelországot, hanem egész Európát védik, mint ahogy a magyar határőrök is hazánk déli határát.”

A magyar külügyminiszter szerint azon brüsszeli politikusoknak, akik az elmúlt hat évben migrációpárti álláspontot képviseltek és napirenden tartották a kötelező letelepítési kvótát, valamint megtagadták a forrásokat a határokat védő országoktól, most el kellene menniük a lengyel-belorusz határra, és „jó mélyen” el kellene szégyellniük magukat.