Szívszorító dolgokat mondtak a Hamász túszainak hozzátartozói

A külföldi túszok legnagyobb csoportját a thaiföldiek alkotják. Több ezren dolgoztak eddig Izraelben, hogy el tudják tartani a családjaikat – otthon ugyanis nem tudnak rendesen megélni. Bár az izraeli háború óta ezrek tértek haza, a veszély ellenére sok thaiföldi nem akarja elhagyni Izraelt, mert el kell tartaniuk a családot.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. NOVEMBER 3. 17:11

„Az egyetlen kívánságom az, hogy a fiam épségben térjen vissza Thaiföldre. Csak ez maradt nekem” – mondja az egyik thaiföldi túsz, Natthaporn Onkaew édesanyja, akinek a fiát a Hamász palesztin radikális terrorista csoport tartja fogva. Egy farmon dolgozott, amikor október 7-én elrabolták. Az Onkaewhez hasonló thaiföldiek alkotják a külföldi munkavállalók egyik legnagyobb csoportját Izraelben. Néhányan az ápolói szakmákban dolgoznak, de a legtöbben a mezőgazdaságban, gyümölcsszedés és zöldségtermesztés területén. A Gázai övezet környéke Izrael zöldségeskertjének számít. Régebben sok palesztin dolgozott ott, de csak nagyon kevesüknek van még engedélye erre. Az Onkaewhez hasonló thaiföldiek töltötték be ezt az űrt, mivel ott sokkal több pénzt tudnak keresni, mint a hazájukban – számol be róla a Reuters hírügynökség..

„Mondtam neki, hogy az az ország veszélyes. Azt kérdeztem tőle: biztos, hogy oda akarsz menni, ahol mindig konfliktusok vannak? De őt nem érdekelte. Úgy döntött, hogy elmegy.

– mondta az apja. Míg Onkaew szülei még reménykedhetnek fiuk visszatérésében, addig Khraboan Pansa-Ard szüleit már semmiben sem tudnak kapaszkodni: bizonyítékaik vannak arra, hogy a fiuk meghalt a Hamász támadásában. „Csak három hónapig akart Izraelben dolgozni” – nyilatkozta az édesapja, aki a feleségével együtt a templomukban keres vigaszt, és remélik, hogy a kormány minél hamarabb hazaszállítja a gyermekük holttestét, hogy a vallásuknak megfelelő temetést kaphasson.

A német közmédia arról számolt be, hogy a thaiföldi média folyamatosan tudósít az áldozatok átszállításáról, és a túlélők hazatéréséről is. Mostanra 6500 munkás érkezett haza Thaiföldre a kormány által biztosított repülőgépeken, és az elsők között volt egy férfi, aki arról beszélt, hogy milyen szörnyű volt a terrortámadás napja.

„Az egyik barátom az arcán sérült meg. Négyen sebesültek meg közülünk. Nem hittem, hogy megérem a mai napot, mert a támadás nagyon brutális volt.”

– mondta a férfi, akinek a térdét lőtték meg. A veszély ellenére sok thaiföldi nem akarja elhagyni Izraelt: túl erős a vágy, hogy sok pénzt keressenek – az otthoni házra, gyermekeik oktatására, adósságaik törlesztésére. Izrael kompenzációt, egyfajta veszélyességi pótlékot is kínál, és erre ötmillió dollárt irányzott elő, több száz menedékhelyet terveznek a mezőgazdasági területeken dolgozóknak. A munkásokra ugyanis égető szükség van: ha senki nem szedi össze a gyümölcsöt és a zöldséget a földekről, az élelmezésbiztonság már nem garantált.

Thaiföld miniszterelnöke, Srettha Thavisin a maga részéről megfogadta, hogy javítja a thaiföldi munkakörülményeket, hogy honfitársainak ne kelljen külföldön veszélynek kitenniük magukat, és biztosítékot kapott, hogy Izrael minden segítséget megad a túszok kiszabadításához. A jelentések szerint harminckét thaiföldi munkás már meghalt. – írja a Bangkok Post.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

hamas, hostage, israel, thailand