„Szokatlan belpolitikai események” zajlanak Szlovákiában

Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket – jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Távirati Irodának (MTI) szombaton. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a hírek szerint az ellenzék vezetőjét börtönbe akarják küldeni, ezért most indokolt a szokásosnál is nagyobb és szorosabb figyelem.

POLITIKA 2022. ÁPRILIS 23. 17:20

A magyar miniszter azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a jelenleg ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke valamint kormányának egykori belügyminisztere, Robert Kalinák ellen. A két szlovák politikust bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsították meg.

Fico: Ha felakasztva találnak, nem én voltam

Robert Fico szombaton sajtótájékoztatón a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette. Úgy fogalmazott: „Ha felakasztva találnak rám, nem én voltam.” A volt kormányfő kijelentette azt is, „nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem Szlovákia a fekély Európa testén”.

A volt miniszterelnök leszögezte: „a mai szlovák társadalom nem demokratikus, Szlovákia nem jogállam”, hanem „amerikai tartomány”.

Szerinte az ország élén „bűnözők” állnak, míg Zuzana Caputová köztársasági elnök Washington érdekeit szolgálja.

Újságírói kérdésre válaszolva Fico elmondta, hogy a kormányzat „el akarja takarítani útjából” és „börtönbe akarja csukatni” a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét. Fico a legélesebben Igor Matovic volt kormányfőt, pénzügyminisztert, illetve Daniel Lipsicet, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP) vezetőjét bírálta, fasisztának, bűnözőnek minősítve őket.

„Magyarországot azért támadják, mert a kormánypárt teljesíti azt a programot, amelyet a választásokon ígért meg a választóknak” – mutatott rá a volt szlovák miniszterelnök. Robert Fico jelenleg parlamenti képviselő, ezért ellene a büntetőeljárást csak mentelmi jogának megvonása után lehet megindítani. A szlovák parlament ezzel a témával a jövő héten foglalkozik – írta meg az MTI.