Telefonon egyeztetett egymással Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó.

POLITIKA 2022. JÚNIUS 21. 13:48

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár tájékoztatása szerint Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

POLITIKA

Címkék:

viktor orban, volodimir zelensky