Teljesen önellátó lesz a villamos energia terén Magyarország

Teljesen önellátó lesz a villamos energia terén Magyarország

A paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával Magyarország teljesen önellátó lesz a villamos energia tekintetében. Ezt kevés ország mondhatja el magáról – jelentette be hétfőn a Paksi Atomerőműben tett látogatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

POLITIKA 2022. JANUÁR 17. 14:50

A tárcavezető leszögezte azt is: Pakson a „világ egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb erőműve” működik, garantálja az áramellátás folytonosságát, egyben versenyelőnyt jelent a gazdaság számára. Az energiaellátás terén – ahogy az elmúlt időszak példái is bizonyítják – bármikor előállhatnak válsághelyzetek, amikor „azok az országok vannak biztonságban, amelyek nagyrészt el tudják látni saját magukat energiával” – mondta, kiemelve a nukleáris energia előállításának biztonságos, tiszta és olcsó voltát.

A magyar kormány ezért döntött két újabb, összesen 2400 megawattos teljesítményű reaktor megépítése mellett. Ezzel és a napenergia-beruházásokkal – közölte Szijjártó Péter – az ország teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia tekintetében.

A Magyarországon megtermelt villamos energia mintegy fele jelenleg a paksi nukleáris létesítményhez kötődik.