Törvénybe iktatják, hogy mit jelent pontosan a „nő”

Törvénybe iktatják, hogy mit jelent pontosan a „nő”

A „Mi a nő?” elnevezéssel illetett törvény kitér arra is, hogy kit lehet nőnek, férfinak, anyának és apának nevezni.

POLITIKA 2023. MÁJUS 28. 12:49

Az alabamai törvényhozók május 24-én olyan jogszabályt terjesztettek elő, amely az állami törvények értelmében az egyén nemét a reproduktív rendszere alapján kívánja meghatározni.

A HB405 számú, „Mi a nő?” néven ismert törvényt Susan DuBose republikánus állami képviselő terjesztette elő. A képviselőház egészségügyi bizottsága megszavazta a törvényjavaslatot, amely most a képviselőházban kerül szavazásra, írja a Zero Hedge hírportál.

A jogszabály értelmében a „nő” (female) olyan személy, akinek biológiai reproduktív rendszere petesejtek termelésére szolgál, a „férfi” (male) pedig olyan személy, akinek biológiai reproduktív rendszere arra szolgál, hogy megtermékenyítse a nő petesejtjeit.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy

Az „anya” kifejezés az állami törvények értelmében a női nemű szülőre, míg az „apa” kifejezés a férfi nemű szülőre vonatkozik.

„Amikor a nemről van szó, az ’egyenlő’ nem jelenti azt, hogy ’azonos’, és a ‘különböző’ nem jelent eleve egyenlőtlenséget” – áll a jogszabályban.

A törvény kivételt tesz azon személyek esetében, akik orvosilag igazolható diagnózissal „nemi fejlődési rendellenességgel vagy eltéréssel” születtek, és az ilyen személyek számára a szövetségi amerikai fogyatékossági törvény által biztosított jogi védelmet és alkalmazkodási lehetőségeket biztosítják.

A törvényjavaslat védi a nőket a törvényhozók szerint.

Bármely ellentétes állami törvény ellenére jogos okok szólnak a nemek közötti különbségtétel mellett a sportolás, a börtönök vagy más fogvatartási intézmények, a családon belüli erőszakot elszenvedő menedékhelyek, a nemi erőszakkal foglalkozó krízisközpontok, az öltözők, a mosdók és más olyan területek tekintetében, amelyek kapcsolatosak a biztonsággal vagy a magánélettel – áll az tervezetben.

Az intézkedés azt is előírná, hogy minden állami hivatal, vagy iskola, iskolai körzet köteles legyen feltüntetni az egyén biológiai nemét az egészségügyi-, bűnügyi-, gazdasági- vagy egyéb adatokról szóló jelentésekben.

A törvényjavaslat heves ellenállást váltott ki a múlt heti nyilvános meghallgatáson, ahol több transznemű nő a támogatásuk elleni támadásnak nevezte a törvényjavaslatot.

Carmarion D. Anderson-Harvey, a Human Rights Campaign alabamai állami igazgatója szerdai nyilatkozatában „LMBTQ+ törlési törvénynek” nevezte a törvényjavaslatot, amely „több tucatnyi jogi védelmet és jogot kíván elvenni az LMBTQ+ alabamaiaktól”.

„Az LMBTQ+ emberek évtizedeken át küzdöttek azért, hogy a társadalom egyenrangú tagjai lehessenek, de ez a törvényjavaslat egy pofon az arcunkba vágja mindazt a fejlődést, amit elértünk” – mondta Anderson-Harvey, aki maga is transz nő, írja az AP News.

Susan DuBose ugyanakkor azzal érvelt a törvény mellett, hogy

A törvényjavaslatra azért van szükség, hogy megelőzzék a „női terekben” előforduló erőszakot.

Mint mondta, több ilyen incidens is történt országszerte olyan helyeken, amelyek nyitva állnak a transznemű nők előtt, akik biológiai értelemben férfiak.

A republikánus törvényhozó hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat „semmiképpen sem próbálja megtagadni a létezésüket, a jogaikat, a jelentőségüket vagy a fontosságukat”, utalva a transznemű nőkre, hozzátéve, hogy szerinte a jogszabály „néhány nőt fog érinteni, akik ilyen nagyon speciális helyzetekben vannak”, és nem az emberek többségét.

Ahogy arról a V4NA többször is beszámolt, az elmúlt időszakban komoly problémát jelentett, hogy magukat nőnek valló, biológiailag férfi rabokat női börtönökben helyeztek el.

Korábban egy washingtoni börtönben pedig az egyik fogvatartott elárulta, hogy szemtanúja volt az esetnek amikor a transznemű, biológiailag férfi rabtársaik szexuálisan zaklattak női foglyokat. Ezeket a férfiakat azok után helyezték át női börtönökbe, hogy elkezdtek transzneműként tekinteni magukra. Az egyik incidens során a fogvatartott aludt, amikor arra ébredt, hogy férfi meg akarja erőszakolni. Az esetet jelentették is a börtön személyzetének, azonban ők nem merték megbüntetni a transznemű elítéltet, mert attól féltek, hogy homofóbiával vádolja meg őket. A börtön vezetése végül úgy döntött, hogy valótlannak ítélik meg a vádakat, és a támadó helyett inkább az áldozatot büntették meg, akit magánzárkába zártak.

Egy másik esetben pedig két nő is terhes lett egy magát transzneműnek tartó rabtól.

Egy március elején megjelent tanulmány szerint egyébként a kanadai börtönökben tízből kilenc férfi, aki nőként azonosítja magát, erőszakos bűncselekményt követett el, közel felüket pedig szexuális bűncselekmény miatt ítélték el. Ausztráliában női rabok még petíciót is indítottak, és azt követelték a hatóságoktól, hogy távolítsák el a büntetés-végrehajtási intézetekből a transznemű rabokat és ne helyezzenek át többé férfiakat a női börtönökbe. A rabok és a jogvédők azután kezdtek el kampányolni a változásért, hogy nemrég felvettek egy transznemű rabot, akit korábban nők elleni erőszak miatt ítéltek el.

POLITIKA

Címkék:

alabama, female, gender ideology