Tüzet nyitottak a lengyel határőrökre a fehérorosz határon

A lengyel határőrség jelentése szerint fehérorosz határőrök tüzeltek lengyel katonákra.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 8. 16:50

A fehérorosz határvédelem járőre lövéseket adott le a lengyel hadsereg katonái felé, valószínűleg vaktöltény használatával. Senki sem sérült meg. Egyre több az ilyen provokáció – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője. A bejelentést követően a varsói külügyi tárca közölte, hogy bekérette a fehérorosz nagykövetség ügyvivőjét. Kiemelték: a lépés összefügg a lengyel–fehérorosz határon kialakult helyzettel.

A kormányszóvivő, Piotr Müller szerint a határhelyzet hátterében szervezett akció áll, amelynek részeként többek közt arab országokból embereket szállítanak Fehéroroszországba, majd onnan többségüket erővel kényszerítik rá az illegális határátlépésre Lengyelország felé. A migrációs nyomást Müller az egész Európai Unió ellen irányuló akciónak nevezte.

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a Jog és Igazságosság párt elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a határkerítést más, „nehezen legyőzhető akadállyal” helyettesítik. Úgy fogalmazott, egyebek mellett a magyarországi tapasztalat is azt igazolja, hogy ez az egyetlen lehetséges módszer.

A súlyosbodó migrációs nyomás miatt már több, mint egy hónapja rendkívüli állapot van érvényben a Fehéroroszországgal határos Podlaskie és Lubelskie vajdaságok 183 településén. Augusztus óta a határőrség közel 15 ezer illegális határátlépés-kísérletet hiúsított meg a lengyel–fehérorosz határon.