Újabb európai uniós szankciókról született megállapodás

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán számolt be a legújabb uniós intézkedésekről.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 18. 15:02

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az európai uniós külügyi tanácsülés szünetében arról számolt be, hogy az ukrajnai háborús cselekmények fokozódásának tükrében már nem túlzás kimondani, hogy “félrekalkuláció történt” az európai válaszok meghozatala során, és a mostani intézkedések is az eddigi megközelítésen alapulnak. A tárcavezető megjegyezte hogy

bár a magyar kormány úgy véli, hogy elsősorban a békére kellene törekedni, nem bojkottálják a politikai megállapodást, nem törték meg a közösség egységét, így már a nap folyamán megkezdődik a részletek kidolgozása.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy alapvetően az eddigi szabályok pontosításáról van szó és bizonyos tagállami törekvések ellenére sem rendelkezik az energiahordozók szállításának semmiféle korlátozásáról, például a Gazprombank szankcionálásáról.

“Mi nagyon erőteljesen jeleztük, hogy amennyiben a Gazprombank szankcionálása szerepelne a szankciós listán, akkor ahhoz Magyarország támogatását nem tudnánk adni, így a már a most elénk került szankciós javaslatban a Gazprombank nem szerepel, minthogy nem szerepel semmilyen korlátozás sem az energiahordozók szállítására”

– szögezte le Szijjártó Péter. Kitért ennek kapcsán a földgázellátás elapadásával kapcsolatos nyugat-európai aggodalomra, amelyet furcsának nevezett, miután korábban számos nyilatkozatot lehetett arról hallani, hogy a szóban forgó országok már megoldották a kérdést. “Ehhez képest a mostani riadalom mást mutat, felülkerekedett a valóság” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Magyarország régóta hangoztatja, hogy a gázszállítás nem ideológiai, hanem fizikai kérdés.

“Úgy tűnik, hogy Európa nyugati felében sem sikerült megoldani a fizika törvényszerűségeinek felülírását ebben a tekintetben”

– állapította meg Szijjártó Péter.

A tervek szerint egyebek mellett aranyembargót vezetnek be, szigorítják az úgynevezett kettős felhasználású termékek kereskedelmét, további korlátozásokat rendelnek el a közbeszerzésekre és a betétek elfogadására vonatkozóan, valamint tilalmakat állapítanak meg egyéb, alapvetően számviteli, könyvvizsgálati, könyvelési és adótanácsadói szolgáltatásokhoz kapcsolódóan. Továbbá újabb negyvennyolc magánszemély és kilenc szervezet felkerül majd az EU szankciós listájára, köztük egy orosz miniszterelnök-helyettes, több tagköztársasági politikai vezető és a Szberbank. Utóbbi kapcsán a magyar kormány technikai javaslatot tett a későbbi hatályba lépésre annak érdekében, hogy a pénzintézet teljes mértékben kártalaníthassa volt magyarországi ügyfeleit. De arról is döntés született az ülésen, hogy az Európai Békekeret forrásaiból újabb ötszázmillió eurót csoportosítanak át az ukrajnai fegyverszállítmányok finanszírozására.

“Furcsa ellentmondás, hogy Európai Békekeretnek nevezik azt az európai uniós lehetőséget, amelyből most fegyverek finanszírozását hajtja végre az EU”

– vélekedett Szijjártó Péter, aki szerint “a béke az egyetlen megoldás a jelenlegi helyzetre, és a béke a megoldás minden olyan problémára, amelyet a háború okozott számunkra”.

POLITIKA

Címkék:

eu, péter szijjártó, sanctions