Újra üzemel a Barátság kőolajvezeték

Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón beszélt erről, de szóba került a lengyelországi incidens is.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 16. 15:26

A magyar kormány kedden a késő délutáni órákban tájékozódott a Barátság kőolajvezeték leállása kapcsán, ennek nyomán kiderült, hogy nem a vezeték sérült, hanem az áramellátása – mondta el a sajtótájékoztató elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A leállás – közölte – ideiglenes volt, de ha nem indult volna újra, az ország kőolajellátása akkor is biztosított lett volna. Ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter is bejelentette: szerdán 14 órától, alacsonyabb nyomással, de újra üzemel a Barátság kőolajvezeték.

A szerdai kormányülésen téma volt a keddi, lengyelországi raktabecsapódás is, melynek körülményeit jelenleg is vizsgálják. Gulyás Gergely kiemelte: a NATO egységesen szolidaritásáról biztosította Lengyelországot. Megerősítette a korábbi inbformációkat is, melyek szerint nagy valószínűséggel ukrán légvédelmi rakéta csapódott be a lengyel településen, az ukrán határ közelében. A kapcsolódó, teljeskörű vizsgálat végeredményét meg kell várni – szögezte le, majd hangsúlyozta hogy Magyarország, valamennyi tagországgal egyetemben, kötelezőnek tartja magára nézve a NATO 5. cikkelyét.

Korábban egyébként Orbán Viktor kormányfő a Twitteren közölte:

„Nyugodt és alapos kivizsgálásra van szükségünk a Przewodównál történt robbantásokkal kapcsolatban. Egy biztos: Magyarország szilárdan kitart Lengyelország mellett. Teljes támogatásomat fejeztem ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök úrnak tegnap este”

POLITIKA

Címkék:

government, Hungary, poland, ukraine