Szökött bűnelkövető migránsok, fegyveresek és lövöldözés a francia utcákon – videó

Franciaország második legnagyobb városában év eleje óta több tucatnyian vesztették életüket drogbandák közötti utcai lövöldözésben. Eközben egy közigazgatási fogvatartási központból megszökött tizenhat illegális, kitoloncolásra váró bűnelkövető migráns, Nizzában pedig állig felfegyverzett alakok járják az utcákat fényes nappal.

MONDE POLITIQUE 6 AVRIL 2023 14:01

Egyre megdöbbentőbb és kiábrándítóbb a közbiztonság Franciaországban, és a jelenség nem csak a fővárosban koncentrálódik, hanem a nagyvárosokra is jellemző.

Az ország északi részében lévő Rouen közelében lévő Oissel nevű településen működő adminisztratív fogvatartási központból március 29-ről 30-ra virradó éjjel megszökött tizenhat, bűnözői múlttal rendelkező illegális migráns, akik kitoloncolásukra vártak a központban. A történtekről beszámoló AFP hírügynökség értesülései szerint a fogvatartottak hajnali 3 és 5 óra között szöktek meg a központból, és a jelentésből az is kiderül, hogy nem ez volt az első eset. Tavaly októberben már meglépett ugyaninnen kilenc illegális migráns, közülük ötöt sikerült rendőrkézre keríteni, mindannyiukat börtönbüntetésre ítélték.

A Le Parisien értesülései szerint októberben úgy szöktek meg a fogvatartási központból, hogy leszerelték az ablakról a redőnyt és az így keletkezett résen kibújtak.

A szökést más tényező is nagyban elősegítette, ez a tényező pedig nem más, mint a Ramadán, a muszlimok ünnepe. A CNews munkatársa a Twitteren felhívja rá a figyelmet, hogy a Ramadán az egyetlen olyan vallásos ünnep, amelyre tekintettel kivételt tesznek és eltérnek a szokásos étkezési időpontoktól a közigazgatási fogvatartási központokban. Az őrök külön erre az alkalomra összeállított ételcsomagot osztanak ki a fogvatartottak számára.

Amaury Bucco kiemeli, hogy ez a jelenség különösen azért jellemző, mert ezekben a fogvatartási központokban a muszlim vallásúak teszik ki a fogva tartott emberek túlnyomó többségét.

A Ramadánt tartó fogvatartottak kiszolgálására azonban nem áll rendelkezésre külön személyzet, így az ételt éjszaka a központban szolgálatban lévő őröknek kellett kiosztaniuk. További problémát jelent, hogy éjszaka feleannyian vannak szolgálatban, mint nappal, és a fogvatartottak túlnyomó többsége, a szóban forgó központban lévő 46 személy közül 40-en Ramadánt tartanak. A CNews értesülései szerint a nyolc őrből hatan épp a muszlimok ételosztásával voltak elfoglalva, amikor a tizenhat migráns megszökött.

Ám nem csak a kitoloncolásra váró bűnelkövető illegális migránsok okoznak komoly fejtörést a hatóságoknak. Egyre gyakoribb a drogdílerek közti fegyveres leszámolás is, a második legnagyobb francia városban, Marseille-ben vasárnapról hétfőre virradó éjjel három ilyen jellegű lövöldözés is volt, melyben hárman életüket vesztették, további három személy pedig életveszélyes sérüléseket szerzett.

Az áldozatok mind fiatal, a húszas éveikben lévő férfiak, derül ki a Le Figaro cikkéből.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy az év eleje óta összesen tizenhárman vesztették életüket drogbandák közti leszámolásban Marseille-ben. Az év első lövöldözése január 1-jén történt a Cité de la Paternelle nevű kerületben, amely hírhedt az ott folytatott kábítószer-kereskedelemről. Itt egy 26 éves férfi szenvedett lőtt sérülést, de ő nem halt meg. Az első halálos kimenetelű leszámolás január 20-án történt, egy 43 éves férfi volt az áldozat.

A területi ügyészség adatai szerint a tavalyi év különösen gyászos volt Bouches-du-Rhône megyében, a bűnszervezetek által elkövetett gyilkosságok 32 emberéletet követeltek, ebből 28 haláleset Marseille-ben történt. Ez a szám meghaladta a 2016-os rekordot, amikor összesen 31-en estek áldozatul az ilyen típusú bűncselekményeknek. Az idei év első negyedévében történt 13 haláleset azonban aggasztó mértékű.

A fegyveres jelenlét azonban nem csak Marseille utcáira jellemző. A Republikánus párt elnöke, Éric Ciotti osztott meg a Twitteren egy felvételt, melyen az látható, hogy feketébe öltözött fegyveres alakok sétálgatnak Nizza utcáin a les Moulins nevű negyedben fényes nappal.

A republikánus politikus azt írta a közösségi oldalon ezzel kapcsolatban, hogy a felvételen szereplő személyek géppuskával és pisztollyal vannak felfegyverkezve, ezért arra kéri a belügyminisztert, hogy vessen be minden rendelkezésre álló eszközt a kerület visszafoglalása érdekében.

MONDE POLITIQUE

Mots-clés:

drugs, france, guns, illegal migrants, insecurity, shootings