A „klímaőrültek” után jön az „ökoterrorizmus” – videók

A „klímaőrültek” után jön az „ökoterrorizmus” – videók

Az „ökoterrorizmus” lehetőségére figyelmeztet Nigel Farage brit politikus annak kapcsán, hogy az elmúlt hetekben egyre szélsőségesebb akciókat hajtottak végre egy klímavédő csoport tagjai. Nem rég több festményt is megrongáltak, épületeket fújtak be narancssárga festékkel, sőt még III. Károly király viaszszobrát is megrongálták klímavédők.

NAGYVILÁG 2022. OKTÓBER 27. 15:59

Az „ökoterrorizmus” veszélyére figyelmeztet közösségi oldalán Nigel Farage. A brit politikus, a Brexit párt korábbi vezetője annak kapcsán tett közzé bejegyzést, hogy klímatüntetők megrongáltak egy londoni épületet, amelyben több agytröszt és kutatóintézet székhelye is található, hogy tiltakozzanak az olaj és a gáz felhasználása ellen.

Az akciót a Just Stop Oil mozgalom keretében szervezték, hasonló módszerrel éltek egy másik megmozdulás során is. Akkor szintén narancssárga festékkel fújtak le egy luxusautókat áruló szalont.

A csoport számos tiltakozó akciót hirdetett az elmúlt hetekben több európai városban is, amelyekkel a fosszilis tüzelőanyagok használata ellen szólalnak fel. Módszereik azonban különösen szélsőségesek.

Emlékezetes, néhány héttel ezelőtt a csoport aktivistái paradicsomlével öntötték le Vincent van Gogh 76 millió fontot érő festményét a londoni Nemzeti Galériában, majd a kezüket a falhoz ragasztották.

A minap pedig Monet egy festményére öntöttek krumplipürét aktivisták Németországban, majd a kezüket szintén a falhoz ragasztva arról kezdtek beszélni, hogy az emberiség egy klímakatasztrófa közepén van.

Nem kímélték a klímaaktivisták a királyi családot sem. Az olaj elleni tiltakozását két fiatal úgy fejezte ki, hogy egy-egy szelet tortát nyomott III. Károly király viaszszobrának arcába.

A tüntetők több utat is lezártak az elmúlt hetekben akadályozva az autósforgalmat. Az egyre szélsőségesebb akciók azonban amellett, hogy sokakat felháborítanak, aggodalomra is okot adnak.

„Ez teljes törvénytelenség” – jegyezte meg most Nigel Farage, Twitter-bejegyzésében, hozzátéve, hogy

„Az ökoterrorizmus lesz a következő, ha nem lépünk fel keményen ezekkel az aktivista bábokkal szemben”

– folytatta.

NAGYVILÁG

Címkék:

climate activists, just stop oil, radicals, vandalism