Egyre több tinilány jár fejkendőben iskolába

A fejkendő viselése gyakran a viselkedést is megváltoztatja. A lányok sokkal visszafogottabbak, mint korábban – számolt be egy berlini tanárnő.

NAGYVILÁG 2024. JÚNIUS 17. 13:46

Berlinben egyre több muszlim lány jár fejkendőben az iskolába. Egy berlini tanárnő névtelenül számolt be a Berliner Zeitung napilapnak arról, hogy mit tapasztalt.

Azt írja, hogy főleg a 9. vagy 10. osztályos lányok azok, akik egy-egy iskolai szünet vagy hétvége után fejkendőben térnek vissza az iskolába. Mint mondta, néhány lányon meglepődik, mert korábban azt a benyomást keltették, hogy hajlanak a nyugati életmódra.

A fejkendő viselése gyakran megváltoztatja a viselkedésüket. A lányok sokkal visszafogottabbak, mint korábban

– folytatta a tanárnő.

Amikor a tinédzser lányokkal beszélgetett, arról számoltak be neki, hogy a fejkendő viselése melletti döntés egy hosszú folyamat eredménye volt. Csak a kívülállók számára jelent hirtelen változást.

A fátyolviselés az osztályteremben visszatérő vitatéma Németországban. Mivel az oktatásért a szövetségi államok felelősek, a kérdést nem következetesen szabályozzák. Bajorország és Alsó-Szászország voltak az első szövetségi államok, amelyek 2017-ben az iskolai törvények módosításával betiltották a teljes arc elfedését, emlékeztet a Norddeutscher Rundfunk német regionális közszolgálati média.

A rendelet célja, hogy biztosítsa a nyílt eszmecserét és kommunikációt a tanulók és a tanárok között. Ez magában foglalja a másik személy arckifejezésének és gesztusainak felismerését és a megfelelő reakció lehetőségét.

Hamburg iskoláiban június elsejétől tilos az arc eltakarása a tantermekben, az erről szóló rendelet nemrég lépett hatályba. Az oktatási törvény egészült ki azzal, hogy a tanulók nem takarhatják el arcukat tanórák, rendezvények és szünetek alatt. Az orvosi maszk viselése kivételt képez a tilalom alól, ha annak orvosi oka van.

Az iskolai vezetőknek írt levélben az iskolai hatóságok kifejtették, hogy mit jelent az arc eltakarásának tilalma: a levél szerint tilos az arc teljes eltakarása, illetve az arc jelentős részének eltakarása az áll alsó szélétől a homlok alsó széléig. Ilyen például a nikáb vagy más arcfátyol viselése. Olyan fejkendő viselése azonban megengedett, amely az arcot a szemöldöktől az áll alsó részéig szabadon hagyja.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, muslims, school