Oslo rendőrei: általános fegyverviselésre van szükség!

Az oslói rendőrség általános felfegyverzését kéri Oslo rendőrfőkapitánya, Ida Melbo Oystese annak ellenére, hogy évekig más volt az álláspontja. A rendőrség 2024-ben átlagosan naponta tíz alkalommal kényszerült fegyvert alkalmazni.

NAGYVILÁG POLITIKA 2024. OKTÓBER 27. 15:41

Oystese a VG című norvég lapnak adott interjújában elmondta, hogy korábban ellenezte a rendőrök állandó fegyverviselését, de a naponta előforduló, fegyveres beavatkozást igénylő kritikus helyzetek miatt megváltoztatta a véleményét.

A döntésem egyszerűen abban rejlik, hogy a gyors reagáláshoz a járőröknek fegyverrel kell rendelkezniük

– magyarázta.

Egy 2022-es szakértői jelentés vizsgálta a rendőrség gyakorlatát az erőszak kezelésében, és az általános fegyverviselést támogatta, de a bizottság véleménye megosztott volt.

A Norvég Rendőrség (NPS) tisztjei csak különleges helyzetekre reagálva viselnek lőfegyvert, azokat általában a járőrkocsikban tartják elzárva. A lőfegyverhasználatot a rendőrkapitányság nyilvántartja, és részletes statisztikákat tesz közzé az éves lőfegyverhasználatról. Általánosságban a járőrök csak gumibotot, sokkolót és gázspray-t hordanak maguknál.

Mari Holm Lonseth, a Hoyre párt igazságügyi szóvivője támogatja a rendőrfőkapitány javaslatát az általános fegyverviselésről.

A rendőrfőkapitány felhívására több figyelmet kell fordítani. A fenyegetések súlyossága miatt a készenléti fegyvertárolás már nem elegendő. A gyorsan eszkalálódó helyzetek, a késelések és a fegyveres támadások növekedése szükségessé teszi, hogy a rendőrök állandóan fegyverrel rendelkezzenek. Ez a védelem gyors biztosításáról szól

– hangsúlyozta Holm Lonseth az NTB-nek.

Emilie Enger Mehl norvég igazságügyi miniszter üdvözli a nyilvános vitát, de egyelőre nem támogatja Oslo rendőreinek általános felfegyverzését.

Rengeteg a bűnözők között a migráns

Az oslói kerületi bíróságon az augusztus 1. és október 15. közötti időszakban benyújtott összes vádiratot áttekintő dokumentumok azt mutatják, hogy

a vádlottak több mint háromnegyede, 77 százaléka külföldi.

A 35 átvizsgált vádiratból 27 személy nem nyugati országból származik, míg mindössze 8 norvég. A számok súlyos tendenciára utalnak a norvég igazságszolgáltatásban – hívta fel rá a figyelmet a Document norvég hírportál.

A vádlottak közül többen muszlim országokból származnak, ami aggasztó az integráció és a párhuzamos társadalmak szempontjából, a külföldiek ellen zajló perek ráadásul óriási nyomást gyakorolnak a norvég igazságszolgáltatási rendszerre.

A tolmácsolási költségek, a hosszabb ügyintézési idő és a kulturális kihívások miatt az eljárások lefolytatása költségesebb és megterhelőbb.

Az oslói kerületi bíróság számai mostanra egyre nagyobb elégedetlenséget váltanak ki a norvégok körében is, akik megkérdőjelezik az ország bevándorlási és integrációs politikáját. Sokak szerint ugyanis a politikusok kudarcot vallottak, amikor hagyták, hogy a bevándorlás folytatódjon anélkül, hogy megtették volna a szükséges lépéseket a valódi integráció biztosítására.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, gun, norway, police