Rettegnek a nyugat-európaiak a migránsoktól

A spanyolok körében az elmúlt évben megnőtt a bevándorlással kapcsolatos aggodalom: az új közvélemény-kutatás szerint a spanyolok 57 százaléka úgy véli, hogy túl sok bevándorló van az országban.

NAGYVILÁG 2024. OKTÓBER 16. 13:39

A 40dB Intézet által az El País és a Cadena SER számára készített friss felmérésből kiderült, hogy a spanyolok 75 százaléka a bevándorlást olyan negatív fogalmakkal hozza összefüggésbe, mint a bizonytalanság, a bűnözés és a túlterhelt közszolgáltatások. Az aggodalmak növekedése – az elmúlt másfél év alatt 16 ponttal emelkedett – jelentős elmozdulást tükröz egy olyan időszakban, amikor a migránsválság, különösen a Kanári-szigetek szigetvilágában a közbeszéd homlokterében áll.

A megkérdezettek 41 százaléka a bevándorlást jelentős aggodalomként írta le, a növekvő nyugtalanság különösen a Z generációs férfiak körében jellemző, akik nagyjából egyetértenek a Vox vezetője, Santiago Abascal leírásával, aki a jelenlegi migrációs válságot „inváziónak” nevezte, valamint a jobbközép ellenzéki vezető, Alberto Núñez Feijóo leírásával, aki a bevándorlást a bűnözéssel hozta összefüggésbe, és tömeges kitoloncolást követelt.

A felmérés jelentős véleménykülönbségeket mutat a politikai hovatartozás alapján. A kemény jobboldali SALF támogatói körében 93,4 százalék szerint túl sok a bevándorló, a Vox támogatói pedig 86,1 százalékkal szorosan mögötte állnak. Ugyanakkor 10-ből 4 baloldali PSOE-szavazó (41 százalék) is osztja azt a nézetet, hogy túl sok a bevándorló, míg a Sumar szavazóinak 27,7 százaléka, a Podemos szavazóinak 24,2 százaléka hasonlóan vélekedik – írja a Remix News.

A megkérdezettek többsége (74,8 százalék) a bevándorlást különböző negatív következményekkel hozza összefüggésbe, például a bizonytalanság növekedésével (29,5 százalék), a közszolgáltatások leterheltségével (27,2 százalék), a társadalmi megosztottsággal (21,2 százalék) és a bűnözéssel (19,2 százalék). Jelentős részük a bevándorlást a munkanélküliséggel (16,7 százalék) és a „kulturális identitás elvesztésével” (7,6 százalék) is összefüggésbe hozza. A felmérés jelentős tanulsága, hogy minden negyedik spanyol megállítaná az észak-afrikai Maghreb-országokból érkező bevándorlást, míg minden hatodik spanyol korlátozná a szubszaharai Afrikából érkező bevándorlókat.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, migrants, spain