Tombolnak a tinédzserek Amerikában + videó

Harci klubokat rendeznek az iskolában, egy bevásárlóközpontból pedig már ki is tiltották a fiatalokat, miután több mint ezren verekedtek össze nemrég.

NAGYVILÁG 2024. MÁRCIUS 7. 05:10

Verekedéseket szerveznek a folyosón, tanárokra támadnak rá, sőt „harci klubokat” alakítanak az Egyesült Államok legerőszakosabb középiskolájában a diákok, ahol a tanári kar egy része már a nemzeti gárdáért könyörög, hogy valahogy kezelni tudják a helyzetet – tudta meg a New York Post amerikai lap.

A Bostontól 25 mérföldre délre fekvő Brockton High School túlterhelt tanárai közben saját biztonságukat féltve inkább szemet hunynak az erőszak felett, miután több alkalmazottat brutálisan megvertek a diákok, miközben megpróbálták megállítani a dulakodást.

A gyerekek unaloműzésből verekedést rendeznek két diák között például a folyosón, és mindenki ezt nézi

– mondta Jamal Gooding, a Massachusetts állambeli Brockton egyik aktivistája, aki szülőkkel és diákokkal beszélgetve próbál segíteni a helyzet megoldásában. Gooding a The Postnak hozzátette, hogy ezek a verekedések még több erőszakot váltanak ki, és fennáll a veszélye, hogy halálos kimenetelűvé válnak.

Ha valaki veszít a verekedésben, akkor másnap a barátai el akarják kapni azt, aki megverte őt. De ők már nem egyszerűen „csak” ököllel verik egymást, hanem fegyverhez is nyúlhatnak

– emelte ki.

Cliff Canavan, a Brockton High School matematikatanára azt mondta, mindennaposak a verekedések a folyosón, tavaly eltört a karja, amikor egyszer közbeavatkozott. Akkor egy eszméletlen diákot rúgtak épp fejbe. Azóta az erőszak olyan mértékűvé vált, hogy tanártársaival már nem próbálnak közbeavatkozni.

„Ha a folyosón vagyok, és verekedés tör ki, nem avatkozom bele. Megfordulok és a másik irányba megyek. Mert nem akarom magam olyan helyzetbe hozni, hogy újra súlyosan megsérüljek” – mondta.

Canavan sérülése ráadásul csak egy a brocktoni tanárok által elszenvedett sérülések hosszú sorában.

– Néhány éve verekedés tört ki az egyik természettudomány-tanár barátom osztálya előtt. Őt leütötték, és olyan erősen verte be a fejét, hogy agysérülést szenvedett. Soha többé nem lesz képes tanárként dolgozni, többé nem vezethet autót. Nagyon sötét napszemüveget visel állandóan, mert a fénytől hasogató fejfájást kap. Ez borzalmas – mondta el Canavan.

Egy másik tanárnak megrepedt három porckorong a hátában, amikor egy verekedés közben ellökték, és egész évre kiesett a munkából, egy hét hónapos várandós teremfelügyelőt pedig a falnak lökött egy diák.

Egy februári rendkívüli iskolai bizottsági ülésen Canavan több tanártársával együtt beszámolt arról a káoszról, amellyel nap mint nap szembesülnek. Elmondták, hogy a diákok verekednek, drogokkal kereskednek és kábítószereznek, és az egyik tanár szerint „szexelnek” az üres osztálytermekben.

A közelmúltban bekövetkezett költségvetési hiányosságok és elbocsátások miatt az iskolában súlyos létszámhiány alakult ki. Azok, akik megmaradtak, tehetetlenek a rend fenntartásában.

Kétségbeesett intézkedésként a brocktoni iskolai bizottság négy tagja hivatalosan kérte Brockton polgármesterét és Maura Healey kormányzót, hogy küldjenek csapatokat a Nemzeti Gárdából a bajok megfékezésére.

Bár Healey elutasította a gárda kiküldését, és ehelyett a biztonsági ellenőrzésre különített el forrásokat, Canavan szerint már ez a lépés is „hihetetlenül hatásos” volt abból szempontból, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a problémára. Most önkéntesek bevonásával próbálhatnak majd meg javítani a helyzeten, ugyanis a Nemzeti Gárda bevetését valójában a legtöbben nem támogatják.

A Brockton High School diákjainak 61 százaléka fekete, 18 százaléka spanyolajkú és 13 százaléka fehér. „A közösségen belül nagy a bizalmatlanság bárkivel szemben, akinél fegyver van” – mondta Jamal Gooding aktivista, utalva mind a rendőrségre, mind a gárda tagjaira.

A Brockton Gimnáziumot övező borzalmas állapotok ellenére Canavan és Gooding is hangsúlyozta, hogy nem a diákok nagy többsége a probléma.

„A Brockton körül történt negatívumok nem árnyékolhatják be azt a hatalmas sikert, amit sok diákunkkal elértünk, és nagyszerű végzősöket produkálunk, akik főiskolára vagy szakiskolába mennek” – mondta Canavan, megjegyezve, hogy a diákok 95 százaléka „nagyszerű gyerek, akik rendszeresen helyesen cselekszenek”.

Próbáljuk azt tenni, ami jó nekik, mert megérdemlik

– emelte ki, de amíg a bajok megoldatlanok, addig ezek közül a jó gyerekek közül évről évre egyre többen hagyják el az iskolát.

Egy plázából is kitiltották a fiatalokat

Egy tavaly decemberben történt hatalmas verekedést követően új korhatárkorlátozás lépett életbe egy Los Angeles környéki bevásárlóközpontban: pénteken és szombaton 15 óra után nem léphetnek be a plázába 18 év alatti fiatalok felügyelet nélkül. A kísérő felnőttnek legalább 21 évesnek kell lennie, és 15 óra után végig a kiskorúval kell maradnia, ha ez nem lehetséges, a kiskorúónak el kell hagynia a területet.

A Torrance-ben található Del Amo Fashion Center azután döntött így, hogy tavaly december végén

tömegverekedés tört ki, amiben több mint ezer fiatal volt érintett. Öt embert tartóztattak le, és hárman – köztük egy rendőr – sérültek meg.

Az incidens végül 30 üzletre terjedt ki a bevásárlóközponton belül, és csak azután sikerült eloszlatni, hogy bevetették a torrance-i rohamrendőrséget – számolt be róla a Fox News amerikai televíziós csatorna.

A letartóztatott fiatalok közül három fiú és két lány.

Nem tudni, hogy mi vezetett a tömegverekedéshez, de – ahogy az iskolai erőszak kapcsán is – egyre gyakrabban merül fel, hogy a fiatalok unatkoznak, és az ilyen extrém viselkedéssel a közösségi médiában szeretnének feltűnést kelteni.

Nyilvánvalóan ez volt az motivációja annak a két kaliforniai tinédzsernek is, akik egy épülő NBA arénába törtek be, majd ezzel dicsekedtek a TikTok közösségi oldalon.

A két fiatal az éjszaka közepén betört egy befejezetlen NBA-arénába, és még kosárra is dobtak, hogy a világ – és a felháborodott helyi hatóságok – láthassa őket a közösségi médiában.

A fiatalok a videó tanúsága szerint úgy hatoltak be a Clippers leendő otthonául szolgáló Intuit Dome-ba a kaliforniai Inglewoodban, hogy felmásztak egy munkalétrára az építkezés területén kívül. A pimasz duó felvette, ahogy az üres stadion folyosóin és lelátóin sétálgatnak, majd kosárlabdát dobálnak egy még be nem fejezett pályán.

A videón az is látszik, hogy egyikük, aki Los Angeles Lakers-es nadrágot viselt, munkásvödrökkel próbálkozott zsákolással, mielőtt poroltóval fújta le a gyűrűt.

A fiatalok arca is látszódott a videóban, sőt odáig mentek, hogy direkt azt írták a videóhoz: „Betörés a Clippers stadionjába”.

A tinédzsereket azóta a rendőrség azonosította, és azt is közölték, hogy nem volt különösebb nyoma vandalizmusnak. Ugyanakkor azt még nem lehet tudni, hogy vádat emelnek-e ellenük birtokháborítás miatt – ami Kaliforniában vétség.

A TikTok-on egyébként több videó is van arról, ahogy a fiatalok – akár fényes nappal – sportlétesítményekbe törnek be, láthatóan ez is egy újabb trend.

Egy 2023 júliusában közzétett videóban a Sofi Stadion pályájára jutottak be, egy másik, augusztusban közzétett videón pedig ugyanazok a tizenévesek belopóztak a Dodgers Stadionba, és lefilmezik magukat a pályán – ezúttal fényes nappal.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, teenager, usa, violence