Visszakozik a rasszista BLM aktivista, mégsem lesz parlamenti képviselőjelölt

Visszakozik a rasszista BLM aktivista, mégsem lesz parlamenti képviselőjelölt

Közleménye szerint rengeteg támadás érte az elmúlt hetekben, sokak szerint nincs politikai létjogosultsága, és bár megpróbálta, de nem sikerült neki. Még a baloldali koalícióba tartozó egyik párt titkára is azon a véleményen volt, hogy újra kellene gondolni a férfi jelöltségét.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 10. 18:23

Alaposan felkavarta a francia politikai életet az, hogy a francia baloldali koalíció egy elítélt rendőrellenes BLM aktivistát indítana a júniusban tartandó parlamenti választásokon.

Az engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt elnöke, Jean-Luc Mélenchon 25 éves jelöltje, Taha Bouhafs minden alkalmat megragad arra, hogy részt vegyen a rendőri erőszak ellen szervezett tüntetéseken, melyek során rendszeresen feltűnik a szélsőbalos aktivista, Assa Traoré oldalán. A 2020 júniusában Párizsban rendezett illegális tüntetésen is együtt vettek részt, ám a megmozdulás zavargásba torkollott és jelentős anyagi kár lett a vége.

Taha Bouhafs-nak több botránya is volt, a bíróság 1500 eurós pénzbírság megfizetésére kötelezte, mert a fent említett tüntetést követően learabozta az Unité SGP rendőrszakszervezet egyik vezetőjét, Linda Kebbab-ot, aki ezért feljelentette és nyilvános sértés miatt el is ítélték. Kebbab a bírósági döntést úgy kommentálta a Twitteren, hogy Taha Bouhafs többé már nem tagadhatja, hogy rasszista.

Bouhafs parlamenti képviselői jelöltsége tehát sokakat meglepett, még az államfő, Emmanuel Macron is megszólalt ezzel kapcsolatban, elmondása szerint megdöbbent a hír hallatán, amire Bouhafs csak annyit írt a Twitteren, hogy pont az volt a célja, hogy megdöbbentse az elnököt.

Azonban Bouhafs jelöltsége nem csak az államfőt lepte meg, több baloldali francia politikus is ellenezte, Pierre Jouvet szocialista politikus azt mondta az Europe1 műsorában, hogy bár ő személy szerint nem ismeri a szóban forgó fiatalembert, de ha igaz az, hogy elítélték, akkor nem szerencsés őt indítani a parlamenti választásokon.

A sok kiritka ellenére Taha Bouhafs rendkívül elszántnak tűnt, május 8-án kiadott egy közleményt, melyben hivatalosan is bejelentette, hogy a baloldali koalíció Rhône megye 14. választókerülete parlamenti képviselőjének jelöli őt. A szövegben beszámol róla, hogy egy munkásnegyedben nőtt fel, sokat nélkülözött és személyesen is megtapasztalta a rasszizmust és az állam által elkövetett erőszakot. A közlemény szerint Bouhafs parlamenti képviselőként azon dolgozna, hogy a minimálbért megemeljék 1400 euróra, a nyugdíjkorhatárt pedig 60 évre csökkentsék, továbbá felvenné a harcot a diszkrimináció minden formája ellen.

Ám hiába a hangzatos sajtóközlemény, a kommunista párt titkára, Fabien Roussel sem tartja jó ötletnek a BLM aktivista parlamenti jelöltségét. Roussel a France 2 vendégeként szintén elmondta a véleményét Taha Bouhafs parlamenti képviselőjelöltségéről. Elmondása alapján nem érti, hogy az Engedetlen Franciaország nevű párt hogy indíthat képviselőjelöltnek egy olyan embert, akit rasszizmus miatt elítélt a bíróság, a politikus ezért arra kérte a koalíció illetékeseit, hogy gondolják át Taha Bouhafs jelöltségét. Hozzátette, teljes mértékben megérti a szóban forgó település, Vénissieux kommunista párti polgármestere, Michèle Picard haragját a történtek miatt.

 

A történteket követően újabb fejlemény Taha Bouhafs legfrissebb közleménye, melyet a Twitteren osztott meg, a szöveget azzal kezdi a baloldali politikus, hogy az elmúlt hetekben számtalan támadás érte, rágalom, sértés és fenyegetés formájában, ezek után megbizonyosodott róla, hogy nincs politikai létjogosultsága. Az volt a célja, hogy kitartson és büszkévé tegye a támogatóit, majd arra kéri őket, hogy harcoljanak tovább, mert ő megpróbálta, de nem járt sikerrel.

Bár a Twitteren közzétett közleményben szó szerint nem írta le Taha Bouhafs, hogy visszalép a parlamenti képviselőjelöltségtől, az utolsó sor, mely szerint megpróbálta, de nem sikerült neki, a BFMTV szerint arra enged következtetni, hogy a szélsőbalos aktivista bedobta a törölközőt.

Ezt az információt megerősítette a baloldali koalíciót vezető Jean-Luc Mélenchon, aki azt írta a Twitteren, hogy falkaként támadtak rá az emberek Taha Bouhafs-ra, ezért visszavonta parlamenti képviselői jelöltségét. Mélenchon szerint 25 évesen nehéz együtt élni a mindennapos halálos fenyegetésekkel és a nyilvános vádakkal, majd hozzátette, hogy magát hibáztatja azért, amiért nem tudta megvédeni jelöltjét kellőképpen megvédeni.

 

 

 

 

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

blm activist, france, jean-luc mélenchon, MP candidate, throw in the towel