Egyre többen követelik, hogy tegyék közzé a bűnelkövetők nemzetiségét és státuszát

Egyre többen követelik, hogy tegyék közzé a bűnelkövetők nemzetiségét és státuszát

A kormány adatainak elemzése szerint a külföldi állampolgárok börtönbüntetési aránya 27 százalékkal magasabb, mint a brit állampolgároké.

POLITIKA 2024. OKTÓBER 11. 04:04

A The Telegraph című napilap által végzett, a „bűnözés állampolgárság szerinti első rangsorolásának” elkészítésére irányuló projekt elemezte a börtönben ülők számát a birtokukban lévő útlevél szerint, és ezt összevetette a 2021-es népszámlálási adatokkal, hogy képet alkosson a különböző etnikai csoportok bűnelkövetési valószínűségéről Nagy-Britanniában.

Az elemzés megállapította, hogy 10 000 Nagy-Britanniában élő migránsra 18,2 börtönlakó jutott, míg 10 000 brit állampolgárra 14, ami azt jelenti, hogy a külföldiek 27 százalékkal nagyobb arányban vannak börtönben.

A különbségek azonban még élesebbé válnak, ha az egyes etnikumokat vizsgáljuk.

Messze az albán migránsok esetében volt a legnagyobb a bebörtönzés valószínűsége, 10 000 emberből 232,33, azaz minden 50. emberből egy volt börtönben.

A lista második helyén a koszovóiak állnak 150,23-mal 10 000 főre vetítve, őket követik a vietnamiak (148,88), az algériaiak (124,41), a jamaikaiak (110,77), az eritreaiak (110,7), az irakiak (104,43) és a szomáliaiak (100,37).

A számok azt jelentik, hogy ezek az etnikumok legalább hétszer nagyobb eséllyel kerülnek börtönbe, mint a brit állampolgárok.

Vannak azonban olyan etnikumok, amelyek a bűnözés elkerülése szempontjából jobban teljesítenek, mint az őslakosok: a németeknél a legkevésbé valószínű, hogy bebörtönzik őket, 10 000 lakosra vetítve mindössze 4,68-at. Ezt követik az Olaszországból (4,96), Indiából (6,24), Görögországból (6,36), az Egyesült Államokból (7,27), Srí Lankáról (8,17), Franciaországból (8,64) és Kínából (9,39) származó migránsok.

Az eredmények alapján egyesek azt javasolják, hogy a kormány alakítsa át bevándorlási politikáját úgy, hogy korlátozza a bevándorlást azokból az országokból, amelyek lakossága nagyobb valószínűséggel bűnözik – hívta fel rá a figyelmet a Breitbart hírportál.

Robert Jenrick, a konzervatívok vezetőjelöltje és korábbi bevándorlási miniszter úgy fogalmazott:

„Ez az elemzés megerősíti azt, amit a közvélemény már régóta érzékel: egyes nemzetiségek nagyobb valószínűséggel követnek el súlyos bűncselekményeket, mint mások. Ismét rámutat arra, hogy sokkal szigorúbban ellenőrzött bevándorlási rendszerre van szükség, beleértve az Egyesült Királyságban a bűnözéssel összefüggésbe hozható nemzetiségek szigorúbb biztonsági ellenőrzését.”

A brit újság által végzett projekt azt is eredményezte, hogy megduplázódtak a követelések, hogy az Egyesült Királyság kormánya végre kezdjen el teljes körű statisztikákat közzétenni a bevándorlókról és a bűnözésről. A kezdeményezést Neil O’Brien konzervatív képviselő vezeti, aki korábban olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely előírta volna a kormány számára, hogy tegye közzé az előző évben elítélt minden egyes bűnöző menedékjogi és vízumstátuszát, valamint állampolgárságát.

„Szégyenletes, hogy a kormány nem hajlandó nyilvánosságra hozni ennyi információt. A nyilvánosság számára elérhetővé kellene tenni, hogy megalapozott vitát folytathassunk” – mondta.

„A Belügyminisztérium ismeri a fogvatartottak bevándorlási státuszát, és azt, hogy legálisan vagy illegálisan tartózkodtak-e itt, de ezt nem teszi közzé. A migrációs vitát mindenütt hátráltatja az adatok hiánya, amelyeket a kormány könnyen közzétehetne, de úgy dönt, hogy nem teszi, például a közszolgáltatásokra és a kiadásokra gyakorolt hatásról. A büntető igazságszolgáltatással kapcsolatos adatok, amelyeket a kormány nem hajlandó nyilvánosságra hozni, különösen rossz példa erre”

– emelte ki.

A kormány szóvivője azt mondta: „Ez a kormány elkötelezett amellett, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak és biztonságosabb utcákat a közösségeinknek. A bűncselekményt elkövető külföldi állampolgároknak nem lehetnek kétségeik afelől, hogy a törvényt betartatjuk, és adott esetben a kitoloncolásukat is követni fogjuk.”

POLITIKA

Címkék:

crime, migrant, uk