Ellenzik az ország érdekeinek kiárusítását

Ellenzik az ország érdekeinek kiárusítását

Francia és német hangok szerint túlságosan nagy amerikai befolyást engedett meg az Európai Unió.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 12. 11:01

Az európai nemzeteknek az ukrajnai háború deeszkalációját kellene szorgalmazniuk, mondván, hogy a konfliktus folytatása nem áll Európa érdekében, erről beszélt egy televíziós interjúban Pierre de Villiers tábornok, aki korábban a francia fegyveres erők vezérkari főnökeként szolgált. A tábornok reméli, hogy Európa visszafogja az amerikai katonai érdekekhez való szisztematikus igazodását, és ehelyett inkább „felülről jövő diplomáciai megoldást” keres az orosz-ukrán háború kapcsán, tekintve hogy az európai országoknak semmiképp sem érdeke a háború elhúzódása.

Európa kollektív kudarcot vallott a konfliktus olyan befejezésének keresésében, az ukrajnai háború nem érdeke az európai országoknak, Franciaországnak biztosan nem

– magyarázta az interjúban Pierre de Villiers, aki egyébként a francia katonai kiadások miatt is éles bírálatot fogalmazott meg. Azzal érvelt, hogy az országban a védelemre fordított összegek nem elegendők.

„2008 és 2015 között a katonai állomány 20 százalékát csökkentettük. Ez hiba volt a mai tudásunk szempontjából. 20 éve beszélünk arról is, hogy növeljük a tartalékos kapacitásunkat – 40 000 tartalékosunk van -, de nem tettük meg”

Végső soron a tábornok úgy látja, hogy az ország teljesen felkészületlen arra, hogy egy másik idegen hatalommal vívjon nagy intenzitású háborút, ami aggasztó kilátás, figyelembe véve a jelenlegi, világszerte növekvő feszültségek légkörét.

Visszatérve az amerikai érdekekre, a német ellenzék is komoly bírálatot fogalmazott meg az Európai Unió külpolitikája kapcsán. Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt szerint az Európai Unió aggasztóan nagy teret engedett az amerikai érdekeknek.

Miközben a kormány függetlenné akarja tenni hazánkat az orosz importtól – bármi áron – aminek az árát az állampolgároknak kell fizetniük, addig egy másik szuperhatalom előtt a porba veti Németországot

– jelentette ki közleményében a párt, amely megjegyzi hogy nemcsak az energetikai nyersanyagokat kell bőségesen importálni az USA-ból, hanem most már a fegyvereket is.

„Christine Lambrecht SPD-s védelmi miniszter 16 milliárd euróért akar vadászgépeket és helikoptereket vásárolni, Lindner pénzügyminiszter pedig, mint oly sokszor, most is nagylelkűen húzza ki az adófizetők pénztárcáját”

– vélekedik a párt, amely a közleményében felteszi a kérdést: ebben a képzetlen és szakképzetlen emberekkel teli kormányban ki rendelkezne egyáltalán a szükséges szakértelemmel? A német vállalatok arra panaszkodnak, hogy kimaradnak az üzletből – a német védelmi ipar teljesen kikerül, mert az amerikaiak a karbantartást, a gondozást és a javítást is átveszik: új függőségek fenyegetnek, érdekeinket tovább árulják – olvasható az AfD állásfoglalásában.

POLITIKA

Címkék:

europe, france, germany, usa