Veszélyes játékot játszik Brüsszel

Tovább erőlteti Brüsszel az egyhangúság elvének megszüntetését, így reagált az uniós csúcstalálkozón elhangzottakra Harald Vilismky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője és delegációvezetője.

POLITIKA 2024. OKTÓBER 19. 07:12

Az Ukrajnának nyújtott segélyek kifizetése ismét napirendre került a brüsszeli EU-csúcstalálkozón. Az európai kormányfők a 35 milliárd eurós újabb segélykifizetések mellett az egyhangúság elvének felrúgását is szorgalmazták annak érdekében, hogy még több pénz jusson Ukrajnának.

„Az európai gazdasági bizonytalanság és infláció idején őrültség további milliárdos kifizetéseket engedélyezni Ukrajnának. Még nagyobb botrány azonban az egyhangúság elvének eltörlésére irányuló követelés”

– reagált az EU-csúcs eredményeire Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti küldöttségének vezetője.

Ismét megmutatkozik a brüsszeli centralisták önhittsége, hogy egyre több hatáskört akarnak átruházni a tagállamoktól Brüsszelre – bírálta az európai kormányok hozzáállását Vilimsky. Úgy vélte, az egyhangúság elve az uniós szerződések lényeges eleme, és semmiképpen sem szabad gyengíteni vagy akár eltörölni.

Az uniós szerződések szerint az érzékeny területekre vonatkozik, amelyeken az EU-nak nincs egyértelmű hatásköre. „Ha az egyhangúság elvét eltörölnék, az kinyitná Pandora szelencéjét, és többé nem számítana, hogy az EU rendelkezik-e hatáskörrel vagy sem – figyelmeztetett Vilimsky a terv ellen. „Az EU már így is elég káoszt okozott. Ausztriából nem szabad további hatásköröket átruházni Brüsszelre. Nagymértékben vissza kell szereznünk a nemzeti szuverenitást, és egyértelműen el kell utasítanunk az egyhangúság elvének eltörlését” – zárta mondandóját Vilimsky.

POLITIKA

Címkék:

austria, eu, fpö