A Balkáni- illetve a Török Áramlat elleni támadástól tart az elnök

A Balkáni- illetve a Török Áramlat elleni támadástól tart az elnök

Aleksandar Vucic szerint amennyiben nem jönne több gáz, akkor a szerb áramellátásban is problémák lennének. A Balkáni áramlat 403 kilométer hosszan húzódik Szerbián át.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. OKTÓBER 22. 14:07

Drónokkal (is) védik a vezetéket

Aleksandar Vucic szerb államfő attól fél, hogy szabotázs történhet az orosz gázt szállító csővezetéken a Balkáni Áramlaton vagy a Török Áramlaton, amelyen keresztül jelen pillanatban orosz gázhoz jut Szerbia. A szerb elnök éppen emiatt elrendelte, hogy a védelmi szolgálatok biztosítsák a fő kompresszorállomást Velika Plana településnél. Emellett vigyáznak a csővezeték fontosabb részeire is.

„A legmodernebb védelemmel láttuk el a csővezetéket és a kompresszorállomást. A különböző szolgálatok is figyelik azt, s drónokat is bevetünk. Ez a szíve a rendszerünknek, ahogyan Pancsova, Gospodinci, Paracin és Vrska Cuka. Ez az öt kulcsfontosságú pont, de Velika Plana a legfontosabb” – húzta alá Vucic.

Az aggódás nem véletlen. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszélt arról, hogy egyesek támadást kíséreltek meg a Török Áramlat ellen. Az orosz államfő a török elnökkel való találkozóján azt mondta, az Orosz Föderáció területén egyesek kísérletet tettek arra, hogy a levegőbe röpítsék a csővezetéket. Mint fogalmazott, ez nem történt meg végül, s továbbra is működik a vezeték.

kép: Szerb Gázművek

Gáz nélkül veszélybe kerülne az áramellátás is

A Balkáni Áramlat egyébként 403 kilométer hosszan húzódik Szerbián át. Ez biztosítja, hogy orosz gázhoz jusson az állam. Ez a Török Áramlat folytatása, amely Bulgárián át jut Szerbiába, onnan pedig az Európai Unióba, Magyarországra.

„Abban reménykedem, hogy nem történik valamilyen nagy szabotázs a Balkáni Áramlaton, olyan, amilyen az Északi Áramlaton való robbanás volt” – mondta a szerb államfő újságírói kérdésre válaszolva Leskovacon, ahol egy futballstadion építési munkálatait tekintette meg.

kép: Facebook

Vucic elmondta: amennyiben nem jutna további földgázhoz az országa, akkor gondok léphetnének fel a villamos energia ellátásban is.

„Az Újvidéki Hőerőművűnk (TE-TO) 5 gigawatt óra áramot termel, ugyanennyi érkezik a pancsovaiból is, a nagybecskerekiből valamivel kevesebb. Ez pont az a mennyiségű áram, amely hiányozna nekünk, s amelyet külföldről kellene beszerezni a tél folyamán. Ez pont annyi, amennyit a gázból előállítunk” – magyarázta a köztársasági elnök.

A szerb államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki erőszakkal megakadályozná a gáz további érkezését, az óriási problémát okozna Szerbiának. A főváros önmaga a tél folyamán naponta 3 és 3,2 millió köbméter közötti mennyiségű gázt fogyaszt el, a napi behozatal pedig 6 és 7 millió köbméter között van. Ez azt jelenti, hogy a Szerbiába érkező gáz felét Belgrád fűtésére használják fel.

„Tartalékokat halmoztunk fel, jelenleg mintegy 670, 680 millió köbméter gázt tároltunk el. Felkészültünk arra, hogy akkor is kitartsunk pár hónapot, ha valamilyen csapás következne be. Így két hónapig ellenállnánk a nyomásnak, de tovább lehetetlen” – nyilatkozta Vucic.

Szerbia mindent megtett annak érdekében, hogy élelmiszert és energiahordozókat szerezzen be az előttünk álló nehéz hónapokra – fogalmazott az elnök.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

balkan, energy, gas, serbia, turkish stream