Drámaian megnőtt a terrorfenyegetettség az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban elkövetett terrortámadás veszélye az elmúlt hónapokban „óriási mértékben” megnőtt – figyelmeztettek a bűnüldöző szervek vezető tisztviselői.

NAGYVILÁG 2024. JÚNIUS 6. 04:35

Merrick Garland igazságügyi miniszter a napokban úgy fogalmazott, hogy

Aggódom amiatt, hogy október 7-e után terrortámadás érheti az országot. A fenyegetettségi szint óriási mértékben megemelkedett.

„Minden reggel aggódunk emiatt a kérdés miatt. Igyekszünk nyomon követni mindenkit, aki esetleg ártani akar az országnak. Természetesen ez az Igazságügyi Minisztérium számára kiemelt prioritás” – fogalmazott, hívta fel rá a figyelmet a Daily Mail brit lap.

Christopher Wray FBI-igazgató egyetértett ezzel, és azt mondta, hogy „a külföldi terroristák által jelentett fenyegetés egészen más szintre emelkedett”, miután a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt.

A külföldi terrorszervezetek egész sora szólított fel amerikaiak és szövetségeseink elleni támadásokra

– hívta fel rá a figyelmet Wray. Mint mondta, nem emlékszik, hogy lett volna olyan időszak amióta az FBI igazgatója, hogy az amerikai közbiztonságot és a nemzetbiztonságot ennyi különböző fenyegetés egyszerre érintette volna, mint most.

Wray szerint a zsidó származású amerikaiak elleni fenyegetések különösen „akutak”. Az Egyesült Államokban élő zsidó közösséget fokozott fenyegetés fenyegeti – emelte ki, és hozzátette, hogy bár a zsidó közösségek már az október 7-i támadás előtt is célpontok voltak, azóta a fenyegetettségük „drámaian megnőtt”.

„A vallási indíttatású gyűlölet-bűncselekmények közel 60 százaléka a zsidó közösség ellen irányul” – mondta, megjegyezve, hogy a közösség az Egyesült Államok lakosságának mindössze két százalékát teszi ki.

Az FBI-főnök szerint a fenyegetések egyik vektora, az országba való bejutás, ami most főleg az amerikai–mexikói határon keresztül történik.

Különös aggodalomra adnak okot azok a személyek, akik amikor bejönnek, hamis dokumentumokkal vannak felfegyverkezve, vagy valamilyen módon beosonnak, vagy olyan személyek, akikről a hírszerző közösség nem rendelkezik elég derogáló információval ahhoz, hogy megfigyelési listára kerüljenek

– fogalmazott Wray.

Mint mondta, mivel a tengerentúlon kevesebb megfigyelést folytatnak a külföldi terrorcsoportok kapcsán, kevesebb információforrásuk van ahhoz, hogy megjelöljék, mely személyek jelentenek veszélyt az Egyesült Államokba belépve. Hozzátette,

Bár számos jelentés érkezett arról, hogy ismert terroristák illegálisan léptek be az országba a déli határon keresztül, a megfigyelési listán nem szereplő gyanúsítottak, akikről kevés információ áll rendelkezésre, szintén nagy aggodalomra adnak okot.

Mint mondta, ezek a személyek azért jelentenek veszélyt, mert ha már a belföldön vannak, nehéz őket nyomon követni.

NAGYVILÁG

Címkék:

migration, terrorism, usa