FPÖ: Abszurd az Európai Bíróság döntése

A brüsszelben ülő bírák a magyar menekültpolitika elleni ítéletükkel a jogi abszurditás új csúcsát érték el. Elítélték Magyarországot olyan intézkedésekért, amelyeket maguk az uniós államok is belefoglaltak a migrációs paktumba a transzkontinentális tömeges bevándorlás megállítására – vélekedik az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ)

POLITIKA 2024. JÚNIUS 25. 12:05

Az Európai Bíróság, amelynek ítéletei ellen – azok véglegessége miatt – nem lehet fellebbezni, drákói bírságot szabott ki Magyarországra. A bíróság 2020 decemberében kimondta, hogy Magyarország kemény menekültpolitikája sérti az uniós jogot. Mivel Magyarország csak részben hajtotta végre ezt az ítéletet, most 200 millió eurós bírságot és további egymillió eurót kell fizetnie naponta. A bíróság Magyarországgal szembeni ítélete arányosan a legmagasabb bírság, amelyet valaha is kiszabtak egy tagállamra. A bírság az ország teljes állami bevételének mintegy 0,5 százalékát teszi ki. A korábban Lengyelországra az állítólagos jogállamisági problémák miatt kiszabott bírság a lengyel állami bevételeknek mindössze 0,13 százalékával volt egyenértékű.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint az uniós legfelsőbb bírák abszurditásának csúcspontja az, hogy maga az Európai Unió is részbe átvette Orbán Viktor és a magyar kormány szigorú és kemény politikáját, amelyet belefoglalt a migrációs paktumba.

A reform fontos újítása a kötelező határzár-eljárás. Ez az eljárás a menedékkérők bizonyos kategóriáira vonatkozik és a célja, hogy az EU külső határainál gyorsan értékeljék, hogy a kérelmek megalapozatlanok vagy elfogadhatatlanok-e. Azok, akik menekültügyi eljárás alá kerülnek, nem léphetnek be az Európai Unió területére

– idézte fel az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az Európai Unió Bíróságának ítélete tehát olyasmiért bünteti Magyarországot, amit most maga az EU fog szabályként bevezetni.

Christian Hafenecker FPÖ-főtitkár, aki egyben az osztrák–magyar parlamenti frakció elnöke, valamint Petra Steger leendő európai parlamenti képviselő az Európai Bíróság döntése kapcsán kijelentette, hogy Brüsszel semmibe veszi az uniós tagállamok nemzeti szuverenitását.

POLITIKA

Címkék:

austria, eu, Hungary, migration