Egyre jobban félnek egy közelgő háborútól a lengyelek

Egy tanulmányból kiderül, hogy a lengyelek félelmei között a szeretteik egészségével kapcsolatos aggodalmak vezetik a listát, ezt követik a szélsőséges időjárási események és a személyes egészségi problémák, valamint a háború és a bevándorlás miatti növekvő aggodalmak.

NAGYVILÁG 2024. JÚLIUS 3. 04:26

A „A lengyelek aktuális félelmei és aggodalmai” című, ismétlődő felmérésben a résztvevőket arra kérték, hogy egy 37 lehetséges félelmet tartalmazó listából azonosítsák azokat, amelyekről úgy gondolják, hogy hamarosan bekövetkezhetnek. Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók 43,3 százaléka tart valamely közeli rokonát vagy barátját érintő betegségektől, ami csökkenést jelent a hat hónappal ezelőtti 48,9 százalékhoz képest.

Michal Murgrabia pszichológus, a tanulmány társszerzője megjegyzi:

„Az a tény, hogy a válaszadók közel fele jelezte ezt az aggodalmat, kiemeli a család fontosságát a lengyel társadalomban”.

Az aggodalmak között a második helyen a szélsőséges időjárási jelenségek állnak: a válaszadók 41,7 százaléka aggódik a hőhullámok, jégesők, heves esőzések és árvizek miatt. Ez jelentős növekedés az előző felméréshez képest, ahol 28,7 százalékuk fejezte ki aggodalmát a kemény tél, a hóviharok, a hurrikánok és az árvizek miatt.

A harmadik leggyakoribb válasz a személyes egészséggel és annak elvesztésével kapcsolatos aggodalom volt, amelyet a résztvevők 40,4 százaléka jelzett, szemben a hat hónappal korábbi 38,8 százalékkal. A negyedik helyen az inflációtól és a pénz értékvesztésétől való félelem állt, amit a válaszadók 37,3 százaléka jegyzett meg, ami némileg elmarad a 37,8 százalékos aránytól.

Az ötödik helyen a háborútól és a Lengyelország határain belüli fegyveres konfliktustól való félelem állt, 35,8 százalékuk fejezte ki ezt az aggodalmát, ami jelentős növekedés az előző felmérés 19,9 százalékához képest.

„A háborútól való növekvő félelem a saját földünkön nyilvánvaló. Ez sok esetben túlélési stratégiákhoz vezet – a készletek felhalmozásától kezdve a lövésztanfolyamokon való részvételen át a bunkerek építéséig” – nyilatkozta Michal Pajdak, a kutatás társszerzője.

A bevándorlási gondoktól való félelem szintén emelkedett a lengyelek körében, 33,6 százalékuk fejezte ki aggodalmát, szemben a hat hónappal ezelőtti 25,3 százalékkal.

NAGYVILÁG

Címkék:

poland, poll, war