Németország érdekeit követi az EU?

Brüsszel újabb módot talált arra, hogy az európai adófizetők zsebéből több százezer eurót vegyen ki, és nem kell sok összefüggést találni arra, hogy mely tagállam irányítja magát az uniós buborékot.

POLITIKA 2024. MÁRCIUS 17. 05:01

Az Európai Parlament egy újabb ülése van mögöttünk, és egy újabb lépéssel közelebb vagyunk az európai zöldmegállapodáshoz. Ezt nyilatkozta Joachim Brudziński, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt európai parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy a héten az uniós épületek energiateljesítményéről vitáztak az Európai Parlamentben.

Szerinte ez csak egy újabb irányelv, amelynek eredményeképpen százezreket húzhat ki Brüsszel a lengyel és az európai polgárok zsebéből. Az irányelv most az lenne, hogy 2025-ig be kellene tiltani a gázkazánokat. – Ha ez nem példa az ökológiai őrület egy sajátos fajtájára, sőt, idiotizmusra, akkor további példák is bemutatják Brüsszel őrült törekvéseit – fogalmazott a PiS politikusa. Az irányelv azt is meghatározná, hogy 2030-tól minden új épületnek nulla károsanyag-kibocsátásúnak kell lennie. Úgy véli, ez egy ideológiai őrület, amit a legjobban az a tény példáz, hogy az ukrajnai háborúig a gáz volt Európa legnagyobb gazdaságának úgynevezett „tiszta energiaforrása”. Joachim Brudziński arra is rámutatott, hogy tisztán látszik, kik irányítják Brüsszelt, és kiknek az akarata és érdekei érvényesülnek az uniós intézkedések során.

„Amíg Németországnak ott volt az Északi Áramlat az oroszokkal, addig a gáz rendben volt. Amikor az Északi Áramlatot leállították, hirtelen felismerték a németek, hogy a gáz fosszilis energia, és már azt mondták, hogy el kellene távolodnunk a gáztól. És mire kellene áttérnünk? A hőszivattyúkra. Hol fogják ezeket a szivattyúkat gyártani? Nos, a német-lengyel határ mentén máris gomba módra nőnek az új gyárak – valójában Németországban”

– hívta fel a figyelmet a lengyel európai parlamenti képviselő.

A lengyel baloldali politikusok segítségével az Európai Parlament balliberális többsége azt a javaslatot szavazta meg, hogy mindenkinek, aki ma egy családi házban él, saját zsebből kell majd több tízezer eurót fizetnie ennek egy olyan politikának a megvalósításáért, amelynek eredményeként egyes gazdaságok növekedni fognak, mások pedig háttérbe szorulnak. A Jog és Igazságosság párt alelnöke kifejtette, az irányelv végrehajtásához nem biztosítottak európai forrásokat.

POLITIKA

Címkék:

eu, european green deal, germany