Kemény üzenet a migránsoknak, akik visszaélnek a szociális juttatásokkal

„Köztudott, hogy sok észak-afrikai család csak azért küldi Európába a fiát, hogy pénzt küldhessen haza. De a mi szociális juttatásaink nem erre vannak” – fogalmazott a német szocialista politikus.

POLITIKA 2023. NOVEMBER 11. 13:16

Sok politikus számára, különösen a szocialisták (SPD) és a Zöldek körében tabutémának számítanak a menedékkérők szociális juttatásai, most azonban az SPD-s Stephan Weil, Alsó-Szászország miniszterelnöke megtörte ezt a tabut, írja a Bild német napilap.

A ZDF televízió műsorában Weil úgy fogalmazott:

Köztudott, hogy sok észak-afrikai család azért küldi Európába a fiát, hogy pénzt küldhessen haza. De a mi szociális juttatásainknak nem ez a célja.

Weil szavai a Bild szerint kemény üzenetet küld a berlini kormánynak, hogy tegyen többet az illegális migráció megállításáért, és szokatlanul kemény hangnemben hívja fel a figyelmet a szociális juttatásokkal való visszaélésekre.

Arról már a V4NA is beszámolt korábban, hogy

Németországban annyira megéri megélhetési migránsnak lenni, hogy sok esetben annyi juttatást kap a papírok nélkül az országban tartózkodó bevándorló, mint egy heti 40 órában dolgozó átlag német.

Nem csoda, hogy ilyen lehetőséget igyekeznek minél többen megragadni és naponta százával érkeznek a közel-keleti és afrikai migránsok, többnyire katonakorú férfiak, akikről semmit sem tudni.

A Bild kérdésére Weil nem tudott konkrét számadatokat mondani arról, hogy hány menedékkérő küld haza pénzt. A Bundesbank elemzése azonban azt mutatja, hogy

A külföldiek 2022-ben mintegy hétmilliárd eurót utaltak Németországból hazájukba.

A legtöbb pénz Törökországba áramlott (848 millió euró). Ezt követte Szíria (407 millió euró), Afganisztán (162 millió euró) és Irak (120 millió euró). Afrikába összesen 402 millió euró áramlott, ennek mintegy harmada Észak-Afrikába (beleértve Marokkót is).

Carsten Linnemann a CDU politikusa egyetért Weil kijelentésével. A Bildnek nyilatkozva úgy fogalmazott, „az, hogy az állampolgári juttatás elegendő ahhoz, hogy pénzt küldjenek a hazájukba, ismét azt mutatja, hogy teljesen rossz ösztönzőket nyújt. Éppen ezért itt az ideje, hogy áttérjünk a természetbeni juttatásokra!”

A menedékkérők számára ugyanis a jövőben sokkal nehezebbé válik a pénz hazautalása. A fizetési kártya bevezetése 2024 elején várható. A menedékkérők akkor már nem kapnak majd pénzt, helyette a kártyával tudnak majd vásárolni.

Christoph de Vries CDU-s politikus ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a menedékkérők szociális juttatásai a németországi megélhetésüket hivatottak biztosítani, nem pedig az otthoni családok ellátását.

 

POLITIKA

Címkék:

germany, migration