Alkotmányos puccsra készül Brüsszel?

Ez nem az Európai Uniós szerződések reformja, hanem alkotmányos államcsíny, a nemzetállamok szuverenitásának felszámolására tett kísérlet – figyelmeztetett Jacek Saryusz-Wolski, a jobboldali Jog és Igazságosság párt európai parlamenti képviselője.

POLITIKA 2024. FEBRUÁR 22. 12:35

Az uniós intézményekben már régóta folyik a vita a szerződések módosításáról, és maga a munka is gyorsan halad, de az európaiak nem mindig vannak tisztában a közelgő változásokkal, mivel a külföldi média gyakran hallgat a témáról. Egyes európai parlamenti képviselők és konzervatív körök azonban leleplezik Brüsszel terveit, és riadót fújnak a veszélyek miatt. Többek között erről szólt az a panelbeszélgetés, amelyet a napokban tartottak Brüsszelben, és amelyen a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselői is részt vettek.

A politikusok felvetették az uniós szerződések módosításának kérdését, amely többek között az uniós hatalom központosításához vezetne. A szándékok szerint Brüsszel átveszi az irányítást olyan területek felett, amelyeket korábban a tagállamok kezeltek. Ezek közé tartoznak az oktatás, az egészségügy, a védelem, a külpolitika, a határok, az uniós tagállamok belpolitikája, a vétójog és az euróvaluta kérdései. A tagállamokat tehát az a veszély fenyegeti, hogy elveszítik szuverenitásukat egy európai szuperállam kiépítése érdekében.

Az európai alkotmányos rendszerben meglévő jogi korlátok fokozatos lebontása az egész struktúra magja, az európai uniós integráció eredendően centralizáló folyamatának egyik jellemzője – jelentette ki Ryszard Legutko. Ez nem az uniós szerződések reformja, hanem alkotmányos államcsíny, a nemzetállamok szuverenitásának eltörlésére tett kísérlet – válaszolt Saryusz-Wolski.

A politikai színjátékkal és manipulációval indokolt további központosítás helyett a semmiből kellene új uniós szerződést tárgyalni, hogy helyreállítsuk a szubszidiaritást és a demokráciát Európában

– mondta Gerolf Annemans belga politikus a témában. A vita szervezői szerint az uniós szerződések módosítása azt jelentette, hogy „még több hatalmat adunk Brüsszelnek, és tovább csorbítjuk a tagállamok szuverenitását az egyre inkább föderalista jövő felé tartó könyörtelen menetelésben”.

Tavaly év végén az Európai Parlament egy sor reformjavaslatot terjesztett elő, amelyek tökéletesen felvázolták az EU főáramának hosszú távú szándékait, miközben a nyilvánosságot szándékosan homályban tartották.

POLITIKA

Címkék:

eu, pis, poland