Így zsarolják a migránsok New York lakóit

Az új menedékhely megnyitása után megnőtt a bolti lopások száma, egyre több a prostituált, és egy új trükkel még zsarolják is egyes migránsok a helyieket.

NAGYVILÁG 2024. JANUÁR 15. 21:10

Egyre dühösebbek a New York-i Brooklyn lakosai, miután a Floyd Bennett Field nevű menedékhelyen élő migránsok miatt megugrott a bűnözés. Közel 2000 migránst költöztettek az elszigetelt ideiglenes menedékhelyre november közepén, hatalmas sátrakban elhelyezve rengeteg családot is, mivel a város kifogyott a lakhatási lehetőségekből.

A helyi lakosok a New York Postnak elmondták, hogy a migránsok odaköltözése óta megnőtt a bolti lopások, a koldulás, a csalások és az utcai prostitúció száma.

New York városa jelenleg több mint 68 000 migránsról gondoskodik, és mivel a szállodák és más szálláshelyek kínálata elérte a kapacitást, a lehetőségek egyre korlátozottabbak. Több mint 116 000 migráns árasztotta el a „menedékvárost” 2022 áprilisa óta, amikor a déli kormányzók elkezdték buszokkal szállítani őket az északi városokba, hogy segítsenek az amerikai-mexikói határon kialakult válság kezelésében.

A lakosok a New York Postnak egy újfajta csalásról is beszámoltak, amivel a migránsok zsarolják a helyieket.

Az egyik forgalmas úton az autók közé sétálnak, és úgy tesznek, mintha elütötték volna őket, majd azzal fenyegetik az autósokat, hogy feljelentik őket, ha nem adnak nekik 500 dollárt.

A Bergen Beach Polgári Egyesület elnöke, Sal Calise arról számolt be, hogy január elején majdnem ő is áldozatul esett a csalásnak, amikor egy férfi besétált a forgalomba, ami miatt félrerántotta a kormányt, és majdnem nekiment egy parkoló autónak.

„Belenéztem a visszapillantó tükörbe, és láttam, hogy nevetnek a sarkon a migránsok. Kezükben volt a telefonjuk is, mintha filmeztek volna, ezért arra gondoltam, hogy ez nyilvánvalóan csapda” – mondta. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség azt közölte, hogy hivatalosan még senki nem tett bejelentést, így nem foglalkoznak a kérdéssel.

A központ megnyitása óta öt letartóztatás történt

A 25 éves, korábban venezuelai Josue Parica Villanuebát december 20-án tartóztatták le, mert állítólag megfojtotta és megverte a barátnőjét. Ártatlannak vallotta magát.

Két nőt letartóztattak férfiak bántalmazásáért, egy másik férfit pedig azért, mert megütötte az apját. Mindannyian ártatlannak vallották magukat.

Egy 36 éves ecuadori migráns, aki három gyermekével van elszállásolva a sátorközpontban, a New York Postnak arról beszélt, hogy

„Ez egy kis hely, ahol sok ember van, ezért az emberek veszekednek, és olyan dolgokon kapnak össze, mint az étel és a ruhák. Vannak, akik azért dühöngenek, mert mások túl hangosak, nem figyelnek a gyerekeikre”.

A közeli Kings Plaza egyik biztonsági őre arról számolt be, hogy nagyjából naponta tíz migráns lop élelmiszert. Hozzátette, ő rendszeresen félrenéz ilyenkor, mert sajnálja őket.

Mindig egy családról van szó, vagy egy egyedülálló anyáról a gyerekével, akinek egyetlen játéka van a kezében. Hagyom, hogy elvegyék az ételt, jó szívem van – fogalmazott.

Más boltokból arról számoltak be, hogy ha elkapják a tolvajokat, visszaadnak mindent, nem akarnak börtönbe menni, de már sokszor nem szólnak, ha valaki ételt lop. Egy üzletvezető pedig arról beszélt, hogy gyakran olyan hétköznapi dolgokat lopnak, mint zoknik és alsóneműk.

2000 embert kellett evakuálni

A múlt héten ráadásul az ítéletidő miatt evakuálni kellett a központot, a migránsokat egy iskola tornatermébe helyezték át.

Az iskola tanulóit azonban hazaküldték, és másnapra távoktatást rendeltek el, ami feldühítette a helyieket.

„Hogy egyértelmű legyen, ez az áthelyezés egy proaktív intézkedés, amelyet óvatosságból teszünk, hogy biztosítsuk a központban dolgozó és élő személyek biztonságát és jólétét” – mondta Kayla Mamelak, Eric Adams polgármester szóvivője egy nyilatkozatban.

A helyiek szerint azonban az nem jó megoldás, hogy a saját gyerekeiket hazaküldik, hogy legyen hely az illegális migránsoknak.

A történteket a milliárdos üzletember Elon Musk sem hagyta szó nélkül.

Ez történik, ha elfogynak a szállodai szobák. Hamarosan a városokban elfogynak a kiürítendő iskolák. Aztán eljönnek az otthonotokért

– írta az X-en.

NAGYVILÁG

Címkék:

migrants, new york, school