Tarthatatlan a helyzet Svédországban

A kutató azt állítja, hogy Svédország nagyvárosaiban azért nő a felgyújtott autók száma, mert az emberek szegények.

NAGYVILÁG 2023. NOVEMBER 20. 17:38

Idén eddig nagyjából 200 autót gyújtottak fel Malmőben, tavaly pedig Svédország összes települése közül is ebben a városban történt a legtöbb autótűz. Az, hogy az autótüzek miért váltak az elmúlt években olyan népszerű mulatsággá az ország multikulturálisabb területein, a rendőröknek és a kriminológusoknak egyaránt fejtörést okoz, azonban most Manne Gerell kutató azt állítja, megtalálta a gyújtogatások okát.

„Malmö meglehetősen érzékeny területekkel rendelkezik. Ez a fajta bűncselekmény jellemzően szegény lakónegyedekben történik, és általában fiatalok követik el” – mondta Manne Gerell, a Malmöi Egyetem kriminológusa.

Gerell úgy véli, hogy a szegénység és kiszolgáltatottság csökkentése segíthet a gyújtogatások megelőzésében. A kriminológus szerint a szegregáció mérséklése is hatásos megoldás lehetne a problémára, ugyanis akkor a migráns hátterű fiatalokból álló bandák tagjai nem bíztatnák egymást a bűncselekmények elkövetésére.

2017-ben Gerell azt állapította meg, hogy az autótüzek nem ritkán olyan, úgynevezett társadalmilag és gazdaságilag sérülékeny területeken történtek, ahol magas a fiatalok és a bevándorlók aránya, és ahol alacsonynak minősítik a kollektív kohéziót, illetve a problémakezelési képességet.

A másik probléma, hogy csak nagyon ritkán ítélnek el valakit a bűncselekmények miatt. Tavaly mindössze 13 ügyet oldottak meg az egész déli régióban, miközben több száz autó semmisült meg.

NAGYVILÁG

Címkék:

attack, illegal migration, sweden, terrorism