Komoly csörte is lehet Olaszország és az EU között a műhús ügyéből

Olaszország nemrég hivatalosan betiltotta a laboratóriumban termesztett húst, hogy megvédje az ország gazdáit és gasztronómiai örökségét, azonban csekély hatással lehet ez egyelőre az emberek életére. Később azonban komoly csörte lehet az Európai Unióval.

NAGYVILÁG 2023. NOVEMBER 21. 14:01

Mint ismert, az olasz parlament 159:53 arányban megszavazta a laboratóriumban termesztett, gerinces állatokból származó sejt vagy szövettenyészetekből előállított hús élelmiszerként vagy takarmányként való értékesítésének megtiltását.

A hatóságok tízezertől 60 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújtják azt, aki megszegi a laboratóriumban termesztett hús értékesítési tilalmát.

A törvénynek egyelőre kevés hatása lesz, mivel a termesztett húst eddig csak Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték emberi fogyasztásra. Az EU még nem adott zöld utat a laboratóriumban termesztett, „új élelmiszereknek” nevezett húsoknak. Ha azonban ez megtörténik, az Európai Bizottság megtámadhatja Olaszország új törvényét.

Wolfgang Gelbmann, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság munkatársa szeptemberben azt mondta, hogy a hatóságnak még nem küldtek javaslatot jóváhagyásra.

Az új törvény győzelmet jelent az olasz mezőgazdasági miniszter számára, aki egy évvel ezelőtt megfogadta, hogy megakadályozza, hogy szintetikus élelmiszerek kerüljenek az olaszországi étkezőasztalokra. Dicsérte a parlamenti képviselőket, amiért támogatták az új törvényt, amely a Coldiretti lobbicsoport által szervezett petícióra válaszul született.

A vita valószínűleg Olaszországban is folytatódik még, a kritikusok ugyanis rámutattak, hogy a laboratóriumban termesztett húsban semmi szintetikus nincs, mivel azt természetes sejtek tenyésztésével, genetikai módosítás nélkül hozzák létre. A törvényt az állatjóléti csoportok is élesen bírálták, akik azt mondják, hogy a laboratóriumban termesztett hús környezetkímélő és egészséges is egyben.

NAGYVILÁG

Címkék:

italy, meat factory