Brüsszel elvenné a tagállamok jogait

Brüsszel elvenné a tagállamok jogait

A lengyel Ordo Iuris Intézet arra figyelmeztet, hogy az Európai Unió folytatja az EU-szerződések módosítási eljárását, Donald Tusk balliberális kormánya pedig támogatja azt.

POLITIKA 2024. FEBRUÁR 24. 14:30

Az Európai Parlament nemrégiben elfogadta az uniós szerződések módosításait, amelyek szerint a Közösség 10 területen átveszi a tagállamok hatáskörét. Amint arra az Ordo Iuris Intézet rámutatott, ezek közé tartozik a külpolitika, a határok, a valuta, az ipar, a határokon átnyúló infrastruktúra, az éghajlat-politika, az egészségügy, a védelem, az oktatás és a családügy. A lengyel intézet szerint Donald Tusk balliberális miniszterelnök és kormánya megnyugtatta az embereket, hogy nem lehetségesek olyan változtatások, amelyek sértik az ország szuverenitását.

„A biztosítékok azonban szokás szerint nincsenek összhangban a tettekkel”

– hívta fel a figyelmet Jerzy Kwaśniewski, az intézet vezetője, aki szerint Donald Tusk csak el akarta altatni a közvélemény éberségét.

„Brüsszel el akarja venni a hadseregünket, ellenőrizni akarja a lengyel ipart, és Varsó részvétele nélkül akar dönteni a nagy projektek fejlesztéséről”

– jelentette ki a szakértő, aki szerint a Tusk-kormány kifogásolhatta volna az uniós szerződések módosítási tervezetének folytatását a különböző üléseken, de nem tette. Mint rámutatott, a szerződések módosítása a külpolitikai kérdésekben a vétójog eltörlésére is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy lehetőség nyílik vámháborút kezdeni az Egyesült Államokkal vagy Oroszországgal, akár Lengyelország érdekei ellenében, sőt egy tucatnyi uniós ország ellenkezése ellenére is.

„Ez a függetlenség egy hatalmas területét adja Brüsszel és Berlin kezébe. Csak az egyetemes ellenállás állíthatja meg Európa elszabadult német hatalomátvételi gépezetét”

– tette hozzá. Az intézet megkongatta a vészharangot, hogy az egyik veszélyeztetett terület a védelem. A reform végrehajtása azt eredményezheti, hogy az Európai Unió átveszi a lengyel fegyveres erők parancsnokságát, bezárják a lengyel nagykövetségeket, és a lengyel diplomatákat uniós szolgálatokkal helyettesítik. Ez egyben a tömeges migráció feletti ellenőrzés végső feladása is lenne Brüsszel részéről. Az Európai Unió átveheti a kulcsfontosságú lengyel iparágak felügyeletét is, bezárhatja a bányákat és a kikötőket, és kizárólagos hatáskört szerezhet a klímavédelmi megállapodások felett – figyelmeztetett az Ordo Iuris.

POLITIKA

Címkék:

brussels, eu, poland