A franciák többségének elege van a bevándorlásból

Egy új felmérés szerint a franciák 72 százaléka úgy véli, hogy a kormány túl sok segítséget nyújt a migránsoknak, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy biztonsági problémákat jelentenek.

NAGYVILÁG 2023. SZEPTEMBER 8. 14:30

A Toluna francia fogyasztóvédelmi és közvélemény-kutató cég felmérése szerint a franciák 61 százaléka úgy gondolja, hogy a bevándorlók kulturális fenyegetést jelentenek, 56 százalékuk szerint pedig veszélyt jelentenek a szociális hálóra – írja a REMIX News a Fdesouche francia hírportálra hivtatkozva.

A kutatásból az is kiderül, hogy a franciáknak csak 14 százaléka helyesli a migránsok feltétel nélküli befogadását, míg 24 százalékuk elutasítja a migránsok befogadásának minden formáját.

De arra is rámutat a felmérés, hogy a franciák 72 százaléka úgy véli, hogy a kormány túl sok segítséget nyújt a migránsoknak, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy bevándorlás biztonsági problémákat okoz.

Ahogy arról a V4NA is többször beszámolt, Franciaországban kiugró mértékben megromlott a közbiztonság. Egy rendőr már tavaly arról beszélt, hogy a bűncselekmények több mint feléért migránsok a felelősek.

Az elmúlt hónapokban a második legnagyobb francia városban, Marseille-ben vált kritikus szintűvé a bűnözés, az idei évben kiugróan sok lövöldözés és egyéb összecsapás volt, melynek hátterében kábítószerrel kapcsolatos leszámolás áll. A legfrissebb adatok szerint 2023 első hat hónapjában már huszonheten életüket vesztették, tavaly egész évben összesen volt 37 halálos áldozat, 2021-ben pedig 39.

Ráadásul a bűnözés megugrásával párhuzamosan megdöbbentő mértékben emelkedett meg a rendőrök elleni támadások száma is.

A rendőröket fenyegető veszélyekre még 2021-ben a Le Monde nevű lap világított rá. Cikkük szerint két évtized alatt több mint duplájára nőtt az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények száma.

Naponta több mint 85 közhatalommal rendelkező személy elleni erőszakos cselekményt regisztrálnak országszerte, ám, mivel nem jelentenek be minden esetet, a valós szám ennél feltehetően magasabb.

A helyzet a fővárosban a legrosszabb, itt 2020-ban 2916 esetet jegyeztek fel, ami az országos adat 10,8 százaléka és naponta nyolc támadást jelent.

A második helyen a Párizzsal szomszédos, zömében bevándorlók lakta Seine-Saint-Denis megye áll 2292 esettel, a harmadik pedig a Franciaország északi részén lévő Nord megye 1298 rendőrellenes támadással, derül ki a lap által közzétett adatokból.

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, france, migration