Így sodorná háborúba Európát Ukrajna NATO-tagsága

Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselőjelöltje szerint a háború elkerülése a cél, nem pedig a harcok átterjedése.

POLITIKA 2024. ÁPRILIS 5. 12:03

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a védelmi szövetség tagállamainak kétnapos külügyminiszteri ülésén arról beszélt, hogy nem az a kérdés, hogy Ukrajna csatlakozik-e, hanem az, hogy mikor. Stoltenberg nem csak ezzel a kijelentéssel került ismét a nemzetközi sajtó címlapjaira, hanem azzal a felhívásával is, hogy egy 100 milliárd eurós NATO-alapot kell létrehozni Ukrajna állandó támogatására. Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai szóvivője és uniós képviselőjelöltje ezeket a kijelentéseket Ausztria biztonsága elleni brutális támadásnak tartja.

A Brüsszelből kiinduló békét romboló háborús vágy most már a NATO-t is elérte, és ezzel egy nagy háború horrorforgatókönyve is egyre közelebb kerül. Több mint nyilvánvaló, hogy Oroszország soha nem fogadná el Ukrajna NATO-tagságát, és az is egyértelmű, hogy a béke ezen az alapon semmiképpen sem valósítható meg. Ellenkezőleg – a háború masszív kiterjesztése fenyeget, ami természetesen drámaian érintené az Európa szívében fekvő Ausztriát is. Hazánk és lakosságunk biztonsága súlyos veszélyben van

– reagált a brüsszeli NATO-találkozó fejleményeire Petra Steger. Hozzátette, hogy a pénzbeli felvetés is válságba taszítaná Európát, ahol a legtöbb tagállam képtelen elérni a NATO-minimumot, miszerint a GDP legalább két százalékát védelmi kiadásokra költsék.

Az Ukrajnának javasolt elképesztő 100 milliárd eurós alap is csak a véres háború meghosszabbításához vezetne. Ezt már az Ursula von der Leyen vezette EU is lenyűgözően bizonyította, amely folyamatosan milliárdokat pumpál Ukrajnába a nettó befizető államok rovására. Nyilvánvaló, hogy a béke biztosítása már nem célja ennek az európai elitnek, amely ehelyett inkább az Oroszországgal való teljes konfrontációra készül, többek között a katonák bevetéséről tárgyalva

– bírálta az Európai Unió és a NATO vezetését az FPÖ politikusa, aki szerint véget kell vetni a harci retorikának. Úgy vélte, ennek egyik első lépése, hogy a közelgő európai parlamenti választáson valamennyi országban jobboldali fordulat következzen be, az európai konzervatív és jobboldali erők ugyanis jellemzően az észérvek mellett állnak, nem pedig az ideológia vezéri őket.

Petra Steger nemrég Emmanuel Macron francia elnök háborús kijelentéseire is éles bírálattal reagált. A közösségi oldalán egy bejegyzésben azt írta:

„A háborús eszkalációk új csúcspont felé tartanak. Ha átlépik a vörös vonalat, amely az európai csapatok Ukrajnába küldését jelenti, elképzelhetetlen szenvedés és pusztítás vár Európára. Ahhoz, hogy ez a forgatókönyv ne váljon valósággá, most van szükség egy nagyszabású békeoffenzívára!”

POLITIKA

Címkék:

austria, eu, fpö, NATO