Szárnyal az orosz autópiac, betörtek a kínaiak

Szárnyal az orosz autópiac, betörtek a kínaiak

A szankciók és a globális infláció közepette az orosz autóipar tovább szárnyal, és minden hónapban újra beint a nyugati piacnak. Az ukrajnai háború kirobbanását követően sok autógyár elhagyta az országot, amit a kínai piac kíméletlenül kihasznált, és óriási bevételekre tett szert.

GAZDASÁG 2023. NOVEMBER 4. 12:26

Nyugati szankciók ide vagy oda, az orosz autóipar csupán pár hónapot vergődött a büntetőintézkedésekkel ásott veremben, az elmúlt egy évben ugyanis rohamtempóban lábalt ki a gödörből, most pedig már rekordokat súroló számokat tud felmutatni. A drámai globális infláció ellenére az emberek továbbra is szívesen vásárolnak kocsit, az új autók értékesítése Oroszországban 56 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest 2023 első tíz hónapjában, átlépve az egymillió darabot – közölte az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium.

Hónapokra lebontva még hatalmasabb arányszámokat kapunk, az oroszországi eladások szeptemberben 148,6 százalékkal ugrottak az előző év azonos időszakához képest, erről a Reuters hírügynökség számolt be nemrég az Autostat adataira hivatkozva.

Szeptemberben 110 358 autót adtak el, szemben a 2022 szeptemberi 44 398 autóval.

Júliusban pedig 168,8 százalékkal több autót adtak el, mint az azt megelőző év júliusában.

Az orosz autóipar nagymértékben függött a tengerentúlról érkező beruházásoktól, berendezésektől és alkatrészektől, és komolyan sújtották a nyugati szankciók következményei. Az eladások 59 százalékkal zuhantak 2022-ben, és sok külföldi autógyártó elhagyta az országot. Az űrt a kínai autópiac töltötte ki, akik kihasználták az alkalmat és brutális részesedést szereztek az Orosz Föderációban.

A piaci részesedés szerinti első tíz helyből hetet a Lada – Oroszország vezető autógyártójának, az Avtovaznak a zászlóshajója – után olyan kínai autógyártók foglaltak el, mint a Haval, a Chery és a Geely.

A kínai cégek leginkább a Renault és a Nissan által megüresedett gyárakba költöztek be, és járművek összeszerelésével foglalkoznak – írja a Reuters. Az Avtovaz egyébként a múlt héten egymillióra emelte az orosz piacon 2023-ra vonatkozó személygépkocsi- és könnyű haszongépjármű-értékesítési előrejelzését a korábbi 875 ezres becslésről.

Októberben az Avtovaz összesen 40 912 Lada személygépkocsit és könnyű haszongépjárművet értékesített az orosz piacon – több mint kétszeresét, mint egy évvel korábban. Ez nem csak a 2023-as év legjobb eredménye, hanem az elmúlt tíz év új maximuma is. Becslések szerint a Lada piaci részesedése a személygépkocsik szegmensében 2023 októberében 40 százalék volt. Idén októberig az orosz Lada-kereskedők 283 464 autót adtak el, ami 98,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában – jelentette az autógyártó sajtószolgálata.

GAZDASÁG

Címkék:

car, china, russia, sales