Elegük van a Brüsszeli őrületből

A Lengyelország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekből egyre erősebben érződik az élvezhetetlen érzelmi zsarolás. Hálásnak, gőgösnek és mosolygósnak kell lennünk, engedelmesen elfogadva a szuverenitás egyre nagyobb mértékű elvesztését.

POLITICS MAY 4. 2024 14:56

Feltűnő az infantilizmus mértéke a mai Brüsszel ujjongásában, erről írt egy véleménycikket Marzena Nykiel lengyel politikai kommentátor. Úgy vélte, még inkább kifogásolható annak az eszmének a felemlegetése, amely a szén- és acélközösség alapítóit hordozta. A Robert Schumann által követett jövőkép ugyanis mély hitéből, a keresztény személyiségfilozófiából fakadt, amely az emberi méltóság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletét hangsúlyozta. Schuman erőteljesen hangsúlyozta a nemzetállamok szuverenitását és fejlődési függetlenségét, hogy a hazák közösségét alkossák. Schuman akkor azt mondta:

„Az én elképzelésem nem az, hogy az országokat egy szuperállam létrehozása érdekében egyesítsük. Európai országaink történelmi valóságot jelentenek. Lélektanilag lehetetlen és bölcs dolog lenne megszabadulni tőlük. Sokféleségük jó dolog, és nincs értelme megszüntetni őket, vagy egyenlővé vagy egységessé tenni őket”

-idézte Schumant a politikai kommentátor. Hozzátette: bár a háború utáni években a német uralom lélektanilag lehetetlen volt, Berlin az évek során elérte, hogy a nemzetközi közvéleményt meghamisítsa, történelempolitikáját átformálja, a világot – a tényekkel ellentétben – meggyőzze arról, hogy bűnös bűnösségének minden feltételét teljesítette, sőt még Lengyelországot is felelőssé tette azért, mert Németország lengyel zsidók tömegét gyilkolta meg. Németország emellett egyre inkább erősíti a dominanciáját Európában, és az európai politikusok nagy része – Donald Tusk lengyel miniszterelnök vezetésével – lelkesen támogatja ezt a dominanciát.

„Aki ma elutasítja Németország és Brüsszel uralmát, azt Európa ellenzőjének, Putyin szövetségesének, orosz ügynöknek és populistának bélyegzik. . El akarják taposni értékeinket és tönkre akarják tenni Európát”

– folytatta a problémák sorát Marzena Nykiel.

Az EU nemcsak a meglévő szerződéseket szegte meg, az elmúlt években üldözte Lengyelországot a jogállamiság állítólagos hiánya miatt, és nem fizeti ki nekünk az esedékes pénzeket, hanem a nyomás minden formáját felhasználva blokkolja Lengyelország fejlődését, befolyásolja a lengyel jogalkotást, a társadalmi folyamatokat, sőt még az oktatás formáját is.

„Megpróbálnak felülről ránk erőltetni még olyan érzékeny, alkotmányosan rögzített rendelkezéseket is, mint az abortusz, a homoszexuálisok egyesülésének legalizálása vagy a gyermekek örökbefogadása általuk. Mit mondana minderre Schuman?”

– tette fel a kérdést a politikai kommentátor. A jelenlegi EU-t ugyanis olyan erők uralják, amelyek alapvetően elutasítják a közösség különálló államainak nemzeti szellemiségét, és undorral tekintenek Schuman alapvetéseire – tette hozzá. Schuman ugyanis úgy gondolta, az európai szellem azt jelenti, hogy az ember tudatában van annak, hogy egy keresztény család kultúrájához tartozik, és kész arra, hogy ezt a közösséget a teljes kölcsönösség szellemében, a hegemónia vagy mások önző kizsákmányolása nélkül szolgálja.

POLITICS

Tags:

brussels, eu, poland