Mi történt a jobboldali párizsi csúcstalálkozón?

Új, erős szövetség formálódhat a német és a francia jobboldali erőkből, az Alternatíva Németországért (AfD) párt vezetője és a francia Nemzeti Tömörülés párt vezetői találkoztak egymással.

POLITIKA 2024. FEBRUÁR 21. 11:54

Alice Weidel, az Alternatíva Németországért (AfD) vezetője örömét fejezte ki a Nemzeti Tömörülés francia párt vezetőségével folytatott csúcsértekezlet eredményeivel kapcsolatban.

„A Marine Le Pen frakcióvezetővel és Jordan Bardella pártelnökkel folytatott megbeszélés nagyon fontos és jelentős volt a közös együttműködésünk és a közelgő európai parlamenti választások tekintetében”

– mondta Weidel a Junge Freiheit című német lapnak. A közösségi oldalán pedig azt írta: „Számos politikai kérdést megvitattunk, és megállapítottuk, hogy napjaink fő problémáira ugyanazokat a megoldásokat keressük”.

A megbeszélésen a Correctiv nevű kormánypárti hálózat állítólagos leleplezései is szóba kerültek.

„A beszélgetés során rámutattam az AfD elleni jelenlegi kampányra, amelyet a Correctiv által kitalált történet óta folytatnak az AfD ellen. Ez a dezinformáció és rágalmazás elleni küzdelem csak még közelebb hozza egymáshoz az Alternatíva Németországért pártot és a Nemzeti Tömörülést”

– hangsúlyozta az AfD vezetője. A két politikus megállapodott abban, hogy a jövőben rendszeresen információt cserélnek és szoros kapcsolatban maradnak.

A két párt azonban nem mindenben áll ugyanazon azon állásponton. Le Pen pártja nem támogatja a visszavándorlási politikát, amelyet az AfD szorgalmaz. Le Pen ugyanakkor akkor azt is megjegyezte, hogy nem ő személyesen dönt az együttműködésről az Európai Parlamentben. Ráadásul a pártok nem a pontos pártprogramok mentén tájékozódnak, hanem közösen próbálják erősíteni a tagállamok nemzeti szuverenitását az Európai Unióval szemben. Az Európai Parlamentben mindkét párt ugyanabban a pártcsaládban foglal helyet.