Csak két hónapig lenne képes háborúzni a brit hadsereg

Hamar kimerülnének a brit hadsereg képességei egy esetleges háború esetén, derült ki egy jelentésből.

NAGYVILÁG 2024. FEBRUÁR 16. 14:29

Az Egyesült Királyság és egy hasonló méretű ellenfél közötti háború esetén a brit fegyveres erők „a hadművelet első néhány hónapja után” kimerítenék képességeiket – mondta Sir Nick Carter tábornok, a Védelmi Vezérkar korábbi főnöke, derült ki az alsóház védelmi bizottságának jelentéséből – hívja fel rá a figyelmet a Breitbart hírportál. Lord Houghton tábornok elmondta a bizottságnak, hogy 2010 óta a fegyveres erők „kiüresedése” tapasztalható, ami az ország hadrafoghatóságában hiányosságokat eredményezett.

A védelmi minisztérium elismerte, hogy

A hadrafoghatóságukkal kapcsolatban olyan problémák merülnek fel, mint a lőszerek elégtelen infrastruktúrája és raktározása, valamint a kulcsfontosságú kikötők és légi bázisok infrastruktúrájának és a műveleti egészségügyi kapacitás hiányosságai, valamint a páncélozott járművek felszerelésének elégtelenségei.

A fegyveres erőkért felelős miniszter, James Heappey szerint bár a hadsereget érintő megszorítások szükségesek voltak a bevezetésük idején, de „rengeteg olyan dolog van, amibe nem fektettünk be, és amibe sürgősen újra invesztálni kell”. Hozzátette, hogy a védelmi minisztériumra „rengeteg munka vár, hogy visszanyerje azt a készenléti szintet, amelyet a hidegháború idején tudhatott magáénak, és amelyre most ismét szükségünk van”.

A beruházások hiánya mellett a hadsereg felkészültségét az Ukrajnának nyújtott segélyek is csökkentették. A The Telegraph brit lap szerint

A 155. tüzérezred szó szerint kifogyott a fegyverekből, miután azokat Kijevbe szállították az Oroszország elleni háborús erőfeszítésekhez.

Az alsóházi jelentés azt is megjegyezte, hogy a Nagy-Britannia által Ukrajnának küldött 6000 NLAW páncéltörő rendszer és 155 mm-es tüzérségi lőszer „beszerzési és szállítási szűk keresztmetszetét” valószínűleg csak az év későbbi szakaszában kezdik majd pótolni. Ezért a jelentés szerint a Védelmi Minisztériumnak „stratégiai szempontból kell kezelnie a rendelkezésünkre álló erőforrásokat, beleértve a készletek fenntartásának és feltöltésének módját”.

A brit fegyveres erők nehezen érik el a toborzási célokat is, jelenleg csak mintegy 75 000 katona van a hadseregben, ami körülbelül fele a harminc évvel ezelőtti létszámnak. Patrick Sanders tábornok, a brit hadsereg vezetője ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy egy nagyobb konfliktus esetén az Egyesült Királyságnak esetleg egy „civil hadsereget” kellene igénybe vennie, és egy esetleges háborúban ki kellene képezni és fel kellene fegyverezni a lakosságot.

A tábornok szavai nagy vihart kavartak. Rishi Sunak miniszterelnök hivatala határozottan cáfolta, hogy szó lenne az országban a sorkatonaság újbóli bevezetéséről.

A brit hadsereg büszke arra, hogy önkéntes erő. Mint mondtam, nem tervezzük a sorkatonaságot

– jelentette ki a szóvivő.

NAGYVILÁG

Címkék:

military, uk, war