Nem binárisnak mondták magukat a rendőrök, így csaltak a ruhapénzzel

Nem binárisnak mondták magukat a rendőrök, így csaltak a ruhapénzzel

Hét férfi rendőrtisztet gyanúsítanak azzal Ausztráliában, hogy csalárd módon nem binárisnak vallották magukat, hogy így több ruházati költségtérítést kapjanak.

NAGYVILÁG 2023. AUGUSZTUS 20. 14:27

Az ausztrál Victoria állam rendőrsége a civil ruházati programja keretében a nők és nemsemleges rendőrök évente mintegy 1300 dollárral több térítést igényelhetnek, mint férfi kollégáik. Mint kiderült, ezt használta ki több rendőr is, akik hamisan nem binárisnak mondták magukat, ezért a hatóság nagyszabású razziát indított a rendszerrel visszaélők ellen.

„A nyomozók az elmúlt hetekben eddig hét férfitisztet hallgattak ki az üggyel kapcsolatban, és a nyomozás részeként július 21-én házkutatási parancsot hajtottak végre egy déli régióbeli rendőrőrsön is” – közölte a rendőrség a Daily Mail Australia című lappal.

Shane Patton, a Victoria-i rendőrség főparancsnoka azután indított vizsgálatot a csalás ügyében, hogy nagymértékben megnőtt a magukat nem binárisnak valló rendőrök száma.

Egy belső üzenetben Patton rendőrfőnök azt mondta, hogy az ilyen jellegű magatartás nem elfogadható, és messze elmarad a Victoria Police tagjaitól elvárt normáktól.

A rendőrök nemének önmegjelölését három évvel ezelőtt vezették be, hogy támogassák a sokszínűséget a rendőrség köreiben, mostantól azonban azoknak, akik továbbra is szeretnék megkapni az extra juttatást, eskü alatt kell nyilatkozniuk arról, hogy nem binárisak.

A rendőrfőnök újságíróknak azt is kijelentette, hogy a súlyos kötelességszegést elkövető tiszteknek számolniuk kell az elbocsátással.

„Én nem lépek el ettől. Nem kérek bocsánatot” – mondta a rendőrfőnök. Hozzátette, „ez szigorúan hangzik, de szigorú is, mert mi, mint szervezet nem engedhetjük meg magunknak, hogy a hírnevünket néhány nagyon kis ember beszennyezze, és tudom, hogy a rendőrtisztek, a nagy többség, nagyon is mögöttem áll ebben a kérdésben”.

Februárban egyébként egy katolikus rendőrtisztet, aki 36 évet töltött a rendőrségnél, „szégyenletes vagy helytelen magatartás” miatt elbocsátottak a victoriai rendőrségtől, miután olyan online megjegyzéseket tett közzé, amelyek állítólag az LMBTQ közösséget becsmérelték.

A rendőrség belső fegyelmi bizottsága Bruno Staffieri őrmestert kötelességszegéssel kapcsolatos vádakban találta bűnösnek. A 62 éves férfi akkor The Age című lapnak úgy nyilatkozott, hogy megfontolja, hogy fellebbezzen a döntés ellen, de soha nem fog meghátrálni a hitétől.

„Nyilvánvalóan csalódott vagyok, hogy több évnyi kifogástalan szolgálat után elbocsátottak, de kitartok a keresztény hitem mellett” – áll a nyilatkozatban.

Staffieri ellen a közösségi médiában és a testület Yammer nevű belső kommunikációs platformján tett 10 kommentár miatt indult vizsgálat, amelyek közül néhány állítólag kritikus volt a Victoria Police kampányával szemben, amely az LMBTQ-tagok munkahelyi egyenlőségének előmozdítására irányult.

Staffieri azért is kezdték vizsgálni, mert nyilvánosan bírálta az Andrews-kormány azon döntését, hogy 2021-ben lemondja az Ausztrália-nap és az Anzac-napi ünnepségeket, de engedélyezi a St Kilda-i Gay Pride felvonulás megtartását.

A veterán tiszt feldühítette Neil Paterson rendőrfőnök-helyettest is, az állam második legmagasabb rangú tisztjét is, aki 2021 júniusában a Yammeren azt posztolta, hogy a Victoria Police büszke arra, hogy a 2021-es ausztrál LMBTQ+ befogadási díjátadón ezüstérmes munkáltatóként ismerték el. Staffieri erre reagálva azt írta: „Igen, egyetértek. Nagyszerű eredmény. De ha a nyilvánosság tudná, hogy mennyi idő, erőfeszítés és adófizetői dollár ment erre, akkor azt kérdeznék, hogy miért nem aranyat kaptunk „.

Míg Victoria állam rendőrsége láthatóan kiemelten foglalkozik az LMBTQ-jogokkal, addig a bűnözés mértéke is megugrott az államban.

A Victoria Police a 2023. március 31-ig tartó évben 361 140 bűncselekményt regisztrált, ami 5,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában regisztrált 342 098 incidenshez képest. A legutóbb közzétett bűnügyi statisztikákból pedig kiderült, hogy a fiatalok által elkövetett betöréses lopások száma 86,7 százalékkal növekedett, ami a súlyos betöréses lopások (a lakásban tartózkodó személy jelenlétében elkövetett betörések) számának 30 százalékos megugrását eredményezte, írta az ABC News.

A súlyos lakásbetörések elkövetéséért felelős leggyakoribb korcsoport a 15-17 éves fiatalok voltak.

Az elkövetők gyakran lopnak el gépkocsikat az általuk feltört otthonokból, veszélyeztetve ezzel a lakosságot, mivel a gyakran nagy teljesítményű lopott gépkocsikkal nagy sebességgel hajtanak a közutakon.

NAGYVILÁG

Címkék:

australia, crime, lgbt, police